Αφιερωμένο στην Jean Batten, τη Νεοζηλανδή που κατέκτησε τους αιθέρες, είναι το σημερινό doodle της Google, με αφορμή τη συμπλήρωση 107 χρόνων από τη γέννησή της.

Η αεροπόρος από τη Νέα Ζηλανδία έμεινε στην ιστορία, φέρνοντας την αλλαγή στους αιθέρες, καθώς ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες να πετάξει από την Αγγλία στην Αυστραλία, τελικά το κατάφερε και μάλιστα με χρόνο ρεκόρ το 1934, όντας η μοναδική επιβάτης στο μονοθέσιο αεροπλάνο που ήταν πιλότος.

Η επιτυχία της απογειώθηκε το 1936 όταν η ίδια μαζί με την μαύρη γάτα της έκανε το πρώτο στον κόσμο απευθείας ταξίδι από την Αγγλία στη Νέα Ζηλανδία.

Πως περιέγραψε η ίδια την στιγμή που οι τροχοί του αεροπλάνου ακούμπησαν το έδαφος της Νέας Ζηλανδίας;

Ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μου!!», ανέφερε χαρακτηριστικά αποδεικνύοντας έτσι στον εαυτό της και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι το μόνο όριο του ανθρώπου είναι ο ουρανός και αυτό «αν το αφήσουμε.

Παρά το γεγονός ότι ήταν μία ταλαντούχα πιανίστρια, στα 18 της η Jean Batten, αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές τις στο πιάνο για να γίνει πιλότος, όταν ο Charles Kingsford την πήρε μαζί του σε μία πτήση με το αεροπλάνο του, Southern Cross.

Έτσι, το 1929 η Batten και η μητέρα της μετακόμισαν στην Αγγλία, κι εκείνη γράφηκε στη Λονδρέζικη Λέσχη Αεροπλάνων.

Το πρώτο αεροπλάνο της Jean Batten

Η Batten πραγματοποίησε την πρώτη της σόλο πτήση το 1930 και έλαβε τις ιδιωτικές και εμπορικές άδειες πτήσης αεροπλάνου το 1932, καθώς δανείστηκε 500 λίρες από τον Fred Truman, έναν Νεοζηλανδό πιλότο, ο οποίος υπηρετούσε στη Βασιλική Αεροπορία. Μάλιστα ο Truman επιθυμούσε διακαώς να την παντρευτεί, και ήταν πρόθυμος εκτός των άλλων να χρηματοδοτήσει τις 100 ώρες πτήσεις που απαιτούνταν για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της. Batten και Truman διατηρούσαν  ερωτική σχέση, η οποία όμως έληξε άδοξα όταν η Batten έλαβε την πιστοποίηση ότι μπορεί να γίνει πιλότος. Το 1932 άφησε τον Truman για τον Victor Doree, ο οποίος δανείστηκε από τη μητέρα του 400 λίρες για να της αγοράσει ένα δικινητήριο Gipsy Moth. Μάλιστα, όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές, το να αποσπά χρήματα από τους άνδρες με τους οποίους είχε σχέση, ήταν μία τακτική που ακολούθησε καθ΄ όλη τη διάρκεια της πτητικής της καριέρας.

Η αυτοβιογραφία της 

Κάποιοι ονόμασαν τη Batten, Γκάρμπο των αιθέρων, θεωρώντας την πρότυπο ομορφιάς της εποχής. Η Batten μεταξύ άλλων, θέλοντας να διατηρήσει αιώνια την υστεροφημία της προέβη στη συγγραφή της αυτοβιογραφίας της σε πολύ μικρή ηλικία, μόλις 29 ετών. Το 1934 προσπάθησε να πετάξει από τη Μ. Βρετανία στην Αυστραλία με το Gipsy Moth, κάτι που τελικά κατάφερε, ενώ στη διάρκεια της ζωής της προσπάθησε να σπάσει το ρεκόρ χρόνου του Amy Johnson για τη συγκεκριμένη διαδρομή, χωρίς τελικά να το πετύχει.

O άδοξος θάνατος της

Παρά τη δοξασμένη της διαδρομή , η Batten πέθανε άδοξα. Το 1982 και ενώ βρισκόταν στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, τη δάγκωσε ένας σκύλος. Η Jean Batten αρνήθηκε να δεχτεί οποιαδήποτε θεραπεία μετά το δάγκωμα, με αποτέλεσμα να εμφανίσει σημαντικές επιπλοκές στην υγεία της. Πέθανε μόνη σε ένα ξενοδοχείο της Μαγιόρκα, ενώ η ταφή της πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1983. Μάλιστα το παράδοξο είναι ότι η ταφή πραγματοποιήθηκε με το μεσαίο της όνομα, Gardner, και κανείς δεν γνώριζε ποια πραγματικά ήταν. Ο κόσμος και οι συγγενείς της
TAGS