Τελικά δεν γράφτηκε ιστορία: Το ευρωπαϊκό σκάφος Schiaparelli όπως όλα δείχνουν δεν κατάφερε να προσγειωθεί στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη παρά το γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν εντός πορείας.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει και ο Paolo Ferri, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αποστολής, ο οποίος θεωρεί πως το όχημα καταστράφηκε λίγο πριν την προσεδάφιση. «Η αποστολή δεδομένων σταμάτησε σε μια συγκεκριμένη στιγμή την οποία υπολογίζουμε πριν από την στιγμή της προσεδάφισης. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν είναι καλό σημάδι».

«Για να βγάλουμε περισσότερα συμπεράσματα, επειδή υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συμβεί αυτό, χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες», τόνισε.

Λαμβάνοντας τα ίδια ραδιοσήματα, ο δορυφόρος Mars Express, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, επιβεβαίωσε στις 21:30 ώρα Ελλάδας πως το Schiaparelli σταμάτησε να εκπέμπει κατά την κάθοδό του.

Οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη προς το παρόν δεν έχουν ρίξει φως στο μυστήριο και οι φόβοι για καταστροφή του οχήματος αυξάνονται όλο και περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση οι μηχανικοί στο κέντρο ελέγχου της αποστολής στην πόλη Ντάρμσταντ στη Γερμανία εργάζονται πυρετωδώς ώστε να εξακριβώσουν γιατί διακόπηκαν οι επικοινωνίες με τη Γη.

Η πτώση με ταχύτητα 21.000 χιλιομέτρων την ώρα που πραγματοποίησε το σκάφος θα έπρεπε να αντέξει θερμοκρασίες άνω των 1.500 βαθμών Κελσίου, εωσότου, με τη βοήθεια ενός επιβραδυντικού αλεξιπτώτου, προσεδαφιζόταν στον Άρη.

Ο Γενικός Διευθυντής της ESA, Ιαν Βέρνερ επέμεινε ότι η αποστολή πρέπει να εξακολουθεί να θεωρείται επιτυχημένη, καθώς ο Trace Gas Orbiter (TGO) τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο πλανήτη», όπως προγραμματιζόταν.