Δεν είναι καλά τα νέα που έρχονται για την ευρωπαϊκή διαστημική βολίδα «Σκιαπαρέλι», καθώς όπως φαίνεται δεν συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα, κατά τη διαδικασία προσεδάφισης στον Κόκκινο Πλανήτη.

Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία που ελήφθησαν από το «Σκιαπαρέλι», κατά τη διαδικασία καθόδου του στην επιφάνεια του Αρη, υποδεικνύουν ότι το αλεξίπτωτό του αποδεσμεύθηκε υπερβολικά γρήγορα. Επίσης, οι πύραυλοι που επρόκειτο να χρησιμοποιήσει για να παραμείνει ακίνητο πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, φαίνεται ότι λειτούργησαν για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα

Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) δεν έχει παραδεχθεί ότι η διαστημική βολίδα συνετρίβη, αλλά οι υπεύθυνοι του προγράμματος δεν ατενίζουν το μέλλον με ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Οι ειδικοί αναμένεται να αναλύσουν τα δεδομένα και δεν αποκλείεται να προσπαθήσουν να ξανακαλέσουν το «Σκιαπαρέλι» με την ελπίδα ότι βρίσκεται ακέραιο στην επιφάνεια του Αρη. Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τους δορυφόρους τους που «κοιτούν» τον Κόκκινο Πλανήτη σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν το σημείο που προσεδαφίστηκε η διαστημική βολίδα και να τη δουν, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται μάλλον απίθανο εξαιτίας του μικρού μεγέθους της.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος θα πρέπει να αναλύσει το μεγάλο πλήθος στοιχείων που πρόλαβε να αναμεταδώσει το διαστημικό σκάφος στο «μητρικό» σκάφος (Trace Gas Orbiter) που το απελευθέρωσε στον Κόκκινο Πλανήτη. Από τα συγκεντρωθέντα στοιχεία υποδεικνύεται ότι η διαστημική βολίδα λειτουργούσε κανονικά κατά τη διάρκεια της εισόδου στην ατμόσφαιρα. Η θερμική ασπίδα φαίνεται ότι λειτούργησε κανονικά και κατάφερε να επιβραδύνει το διαστημικό σκάφος και το αλεξίπτωτο άνοιξε και επιβράδυνε ακόμα περισσότερο την πορεία καθόδου του «Σκιαπαρέλι». Ομως κατά την τελευταία φάση της καθόδου με το αλεξίπτωτο τα στοιχεία καταγράφουν παράξενη συμπεριφορά.

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το «Σκιαπαρέλι» αποτελεί μια τεχνολογική «έκθεση και ταυτόχρονα είναι ένα πρόγραμμα που θα δώσει στην Ευρώπη την εμπειρία, τη μάθηση αλλά και την αυτοπεποίθηση για να προχωρήσει με την αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη ενός οχήματος με έξι τροχούς, το 2021». Κι αυτό το όχημα αναμένεται να έχει κάποια από τα τεχνολογικά επιτεύγματα του «Σκιαπαρέλι» όπως τα συστήματα πλοήγησης και ραντάρ, ενώ αυτό που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς είναι ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για την κατασκευή του.