Ύστερα από πολλές επικρίσεις που έχει δεχτεί το Facebook το τελευταίο διάστημα για την αφαίρεση περιεχομένου όπως το κοριτσάκι με τις βόμβες Ναπάλμ, οι δύο αντιπρόεδροι της εταιρείας φαίνεται πως άρχισαν να τις λαμβάνουν υπόψιν.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουμε να επιτρέπουμε την ανάρτηση περισσότερων στοιχείων, τα οποία οι χρήστες θωρούν αξιόλογα ή σημαντικά για το δημόσιο ενδιαφέρον -ακόμα κι αν αυτά θα μπορούσαν να παραβιάσουν τα πρότυπά μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δύο αντιπρόεδροι Τζόελ Κάπλαν και Τζάστιν Οσόφσκι, οι οποίοι παραδέχονται ότι «η παρατήρηση των παγκόσμιων προτύπων της κοινότητάς μας είναι διαδικασία πολύπλοκη».

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις επανειλημμένες επικρίσεις που δέχτηκε πρόσφατα το Facebook από φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα σχετικά με σημαντικές αναρτήσεις οι οποίες είχαν αφαιρεθεί χωρίς καμία προειδοποίηση. Η εταιρεία είχε δεχτεί επί χρόνια επικρίσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο τους τελευταίους δύο μήνες έγιναν ακόμα πιο έντονες μετά την αφαίρεση μιας ιστορικής φωτογραφίας όπου απεικονίζεται ένα γυμνό κοριτσάκι, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, το οποίο προσπαθεί να διαφύγει από μία επίθεση με βόμβες Ναπάλμ. Τη φωτογραφία είχε αναρτήσει στη σελίδα της στο Facebook μία νορβηγική εφημερίδα και η νορβηγίδα πρωθυπουργός.

Έναν μήνα αργότερα αφαίρεσε μία ανάρτηση η οποία περιείχε σύνδεσμο για ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

Το Facebook αργότερα επανέφερε την εικόνα, ζητώντας συγνώμη για την κίνηση αυτή. «Η ανάρτηση αφαιρέθηκε κατά λάθος, ωστόσο την επαναφέραμε αμέσως μόλις ερευνήσαμε το θέμα. Η ομάδα μας επεξεργάζεται εκατομμύρια αναφορές κάθε εβδομάδα και ορισμένες φορές γίνονται λάθη. Ειλικρινά λυπούμαστε γι' αυτό το λάθος», αναφερόταν στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει το Facebook.

Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα η ιστοσελίδα αναγκάστηκε να ζητήσει για μία ακόμα φορά δημόσια συγγνώμη αφού αφαίρεσε από την πλατφόρμα της ένα βίντεο για την ευαισθητοποίηση του καρκίνου του μαστού το οποίο είχε αναρτήσει η σουηδική αντικαρκινική κοινότητα Cancerfonden.

Στην ανακοίνωσή τους οι Κάπλαν και Οσόφσκι καταλήγουν ότι «στόχος μας είναι να διοχετεύσουμε τις αξίες της κοινότητας και να βεβαιωθούμε ότι οι πολιτικές μας αντικατοπτρίζουν τα συμφέροντα της κοινότητάς μας. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά με ειδικούς, εκδότες, δημοσιογράφους, φωτογράφους και αξιωματούχους της επιβολής του νόμου προκειμένου να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται έγκριση των αναρτήσεων. Είμαστε ευγνώμονες για τις συμβουλές που μας έδωσαν τόσοι πολλοί άνθρωποι, οι οποίες μας βοηθούν να κάνουμε τα πράγματα σωστά».


TAGS