Εδώ και κάποιες ημέρες το κοινό όλης της Ελλάδας έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο επιλεγμένες εκδηλώσεις από το Μέγαρο μέσω της υπηρεσίας Δίαυλος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας

Ένα μικρό θαύμα συντελείται αυτό τον καιρό στα πολιτιστικά πράγματα χάρη στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Μέσω της ανοιχτής υπηρεσίας Δίαυλος του ΕΔΕΤ, η οποία διατίθεται δωρεάν σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα για τη ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση εκδηλώσεων εκπαιδευτικού, ερευνητικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα, το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει εξ αποστάσεως σε πραγματικό χρόνο ή αργότερα επιλεγμένες εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης χωρίς καμία επιβάρυνση. Στόχος της σχετικής δράσης είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στην πληροφορία όλων των ενδιαφερομένων, ανεξάρτητα από τόπο κατοικίας, οικονομικές δυνατότητες και χρονικούς περιορισμούς.

Το πρόγραμμα μεταδόσεων από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τις επόμενες ημέρες:

•          Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο Μέγαρο: «Βαρυτικά κύματα - Οι ψίθυροι του κενού χώρου», Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016, 19:00 - 21:00. Ομιλητής: Κώστας Κόκκοτας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Τύμπιγκεν στη Γερμανία (https://diavlos.grnet.gr/event/e739).

•          Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο Μέγαρο: «Εντοπισμός και απεικόνιση θαμένων αρχαιοτήτων με γεωφυσικές μεθόδους», Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, 19:00 - 21:00, Ομιλητής: Γρηγόρης Τσόκας, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ (https://diavlos.grnet.gr/event/e740).

Επίσης, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάλεξη του εξέχοντος Έλληνα φυσικού, Δημήτρη Νανόπουλου, ο οποίος μίλησε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 19 Οκτωβρίου με θέμα «Συμπαντική Συμφωνία». Όλη η ομιλία του κ. Νανόπουλου έχει καταγραφεί, κατόπιν συναίνεσης του ιδίου, από την υπηρεσία Δίαυλος και είναι διαθέσιμη μέσω του συνδέσμου https://diavlos.grnet.gr/room/1309?eventid=2373&vod=1972_session

Το πλήρες πρόγραμμα των μεταδόσεων της υπηρεσίας Δίαυλος ανανεώνεται δυναμικά και παρέχει στον επισκέπτη, μέσω του συνδέσμου https://diavlos.grnet.gr/schedule, έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις προσεχείς εκδηλώσεις που μπορεί να παρακολουθήσει. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα εγγραφής των χρηστών, ώστε να λαμβάνουν ενημερωτικό δελτίο για το εβδομαδιαίο πρόγραμμα ζωντανών μεταδόσεων.

Η υπηρεσία Δίαυλος αριθμεί σήμερα 36.500 εγγεγραμμένους χρήστες, ενώ κατά τα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας της έχουν γίνει περισσότερες από 800 μεταδόσεις εκδηλώσεων.