Συνεχής πτώση, η οποία θα παρουσιάσει τάσεις επιβράδυνσης, αναμένει για τη φετινή αλλά και την επόμενη χρονιά το European Information Technology Observatory (EITO) για την ελληνική αγορά επικοινωνιών και πληροφορικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΙΤΟ, που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, το 2011, η συνολική αξία της αγοράς φέτος θα μειωθεί κατά 5,3% σε σχέση με το 2010 στα 7,954 δισ. ευρώ. Η μείωση είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνη μεταξύ 2010 και 2009 (-9,8%) και πάλι, όμως, είναι σχετικά υψηλή για έναν κλάδο που μετά το ζενίθ του 2008 δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει.

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο είναι λίγο πιο αισιόδοξο για το 2012, καθώς εκτιμά ότι την επόμενη χρονιά η αγορά θα κινηθεί σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Συγκεκριμένα, αναμένει μία μείωση της τάξεως του 0,5% στα 7,916 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση είναι, πάντως πως τα επίπεδα του 2008, όταν η συνολική αξία της αγορά επικοινωνιών και πληροφορικής είχε ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά χρόνια για να τα ξαναδούμε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΙΤΟ, οι μόνοι τομείς που αναμένεται να έχουν φέτος θετικό πρόσημο είναι αυτοί του λογισμικού (+1,9%) και του εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών (+0,6%). Από την άλλη πλευρά, ο τομέας του εξοπλισμού (hardware) θα παρουσιάσει τον υψηλότερο ρυθμό μείωσης (-19,2%) συνεχίζοντας την αρνητική «παράδοση» των τελευταίων ετών, αν και αναμένεται να ανακάμψει το 2012. Όσον αφορά στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών που παρουσίασαν μείωση 9,3% το 2010, φέτος θα κινηθούν και πάλι αρνητικά με το ρυθμό της πτώσης να πέφτει στο -4,7%.Πηγή: inews.gr