Είναι γνωστό πως τα πορτρέτα αποτελούν μια ιδιαίτερη μορφή τέχνης και συνάμα μια από τις πιο δύσκολες τεχνικές φωτογραφίας.

Ωστόσο, με τη νέα ναυαρχίδα της Huawei, P10, που διαθέτει κάμερα σχεδιασμένη από κοινού με τη Leica, το μόνο που θα χρειαστείτε για να έχετε το τέλειο πορτρέτο, είναι κάποιες έξυπνες συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα.

Το μυστικό βρίσκεται στην απλότητα

Για να δημιουργήσετε ένα αξιοπρόσεχτο πορτρέτο, το οποίο θα ενθουσιάσει τους θεατές, θυμηθείτε ότι η απλότητα μετράει. Το μοντέλο σας πρέπει να αναδείξει τον αληθινό του εαυτό, να προσαρμόζεται στις δικές σας απαιτήσεις και εσείς θα πρέπει να τον καταγράψετε στις πιο αυθόρμητες στιγμές του. Άλλωστε, το κοινό θα καταλάβει την αλήθεια της έκφρασης του μοντέλου και θα το εκτιμήσει.

Παίξτε με τις πόζες

Υπάρχουν πολλές βασικές λεπτομέρειες που μπορούν να επηρεάσουν το χαρακτήρα και το μήνυμα της φωτογραφίας σας! Για παράδειγμα, η κλίση του κεφαλιού, η θέση των χεριών, το βλέμμα του μοντέλου, η στάση του εικονιζόμενου. Όλα συντελούν σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αν μάλιστα, τώρα πειραματίζεστε με τις φωτογραφικές  σας δυνατότητες, μπορείτε να πάρετε έμπνευση από δουλειές άλλων και να δοκιμάσετε με βάση αυτές να τραβήξετε αρκετές φωτογραφίες με διαφορετικές ρυθμίσεις, και να βρείτε το στυλ που σας ταιριάζει. Σε λιγο καιρό θα αποκτήσετε άνεση με το φακό και θα τοποθετείτε τα μοντέλα σας όπως επιθυμείτε.

Μην περιορίζεστε στα κάδρα

Δεν χρειάζεται να τραβάτε λήψεις με τα τυπικά, γνωστά κάδρα σε όλους μας. Προσπαθήστε να βρείτε την κατάλληλη σύνθεση του κάδρου για το άτομο που φωτογραφίζετε, την τοποθεσία και το φωτισμό. Παραδείγματος χάριν, δοκιμάστε μια ασύμμετρη σύνθεση, ή πειραματιστείτε αφήνοντας κενά σημεία. 

Προσθέστε στις λήψεις σας τα συμπληρωματικά χρώματα

Στα πορτρέτα σίγουρα αυτά που τραβάνε τα βλέμματα του κοινού  περισσότερο από όλα είναι τα πρόσωπα των μοντέλων και οι εκφράσεις τους. Προσπαθήστε να διαμορφώσετε το background και τα ρούχα του μοντέλου με ένα τρόπο, έτσι ώστε όλα να δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Έτσι, θα έχετε εύκολα ένα όμορφο αποτέλεσμα που θα κερδίσει το θαυμασμό όλων. Επιπλέον, μην φοβηθείτε να παίξετε με τα συμπληρωματικά χρώματα στις φωτογραφίες σας για να δώσετε μια ακόμη πιο ιδιαίτερη χροιά σε αυτές. Και αν δεν θυμάστε ποια είναι τα συμπληρωματικά χρώματα, σίγουρα Θα βρείτε παραπάνω πληροφορίες αν ψάξετε στο Google!

Βρείτε τον σωστό φωτισμό

Ένα από τα βασικά εργαλεία για όμορφες φωτογραφίες είναι σίγουρα ο σωστός φωτισμός. Όσον αφορά τα πορτρέτα, ο φυσικός φωτισμός είναι ο καλύτερος. Ένα έξυπνο tip για καλό φυσικό φωτισμό, είναι να προσπαθείτε να βγάζετε τις φωτογραφίες σας νωρίς το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια του απογεύματος, το φως δεν είναι τόσο σκληρό όσο το μεσημέρι γεγονός που μας χαρίζει φωτογραφίες με πιο γλυκά χρώματα.

Μην ξεχνάτε το βάθος πεδίου (Bokeh effect) 

Πολύ συχνά, τα πορτρέτα μας κάνουν να νιώθουμε οικεία με τον απεικονιζόμενο, και μας δημιουργούν την αίσθηση ότι γνωρίζουμε τον απεικονιζόμενο. Για ακόμη πιο εντυπωσιακά και έντονα αποτελέσματα, θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε τη μοναδική λειτουργία Bokeh effect του Huawei P10, που θολώνει όμορφα το background και τονίζει ακόμη περισσότερο το πρόσωπο του μοντέλου.

Δημιουργήστε προσωπική επαφή με το μοντέλο σας

Μην ξεχνάτε ποτέ να κάνετε το μοντέλο σας να νιώσει όμορφα μαζί σας, να χαλαρώσει, να μοιραστεί τις ιδέες του μαζί σας καθώς και να σας πει τη γνώμη του για τις λήψεις. Ανεξάρτητα από το αν σκοπεύετε να πετύχετε ένα φυσικό αποτέλεσμα, ή την τέλεια πόζα, πρέπει να κάνετε τον άνθρωπο που συνεργάζεστε μαζί του να νιώθει άνετα και να σας εμπιστευτεί απόλυτα, έτσι ώστε να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε ανακλαστήρα (reflector)

Ο ανακλαστήρας αποτελεί ένα από τα πιο απαραίτητα αξεσουάρ των επαγγελματιών φωτογράφων, μιας και φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμος στη λήψη πορτρέτων. Έτσι, ανάλογα και με το είδος του, ο ανακλαστήρας προσθέτει φως και γεμίζει τα πιο σκοτεινά σημεία, γλυκαίνει το φωτισμό (λευκό ανακλαστήρας), προσθέτει μια αίσθηση ζεστασιάς (χρυσός ανακλαστήρας) ή πιο ψυχρούς τόνους (ασημί ανακλαστήρας) στο πρόσωπο.

Δώστε βάση στην εστίαση στα μάτια

Όταν τραβάτε φωτογραφίες με περισσότερο ζουμ (το οποίο βοηθάει στην επίτευξη και του επιθυμητού bokeh effect), η εστιακή απόσταση είναι πιο μικρή, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε να βγάλετε μια φωτογραφία με τη σωστή εστίαση. Στα πορτρέτα, θα πρέπει να μην ξεχνάτε να εστιάζετε στα μάτια και στο βλέμμα του μοντέλου (με κοντινό πλάνο) ή στο κεφάλι (με μακρινή λήψη). Σε αυτή τη περίπτωση, καλό θα ήταν να κάνετε τις ρυθμίσεις μόνοι σας.

Στο έντονο φως του ήλιου, χρησιμοποιήστε φλας

Αν δεν έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για φωτογράφιση ή κάποιο ανακλαστήρα και πρέπει να εξισορροπήσετε κάπως το σκληρό φως που δημιουργεί έντονες σκιές στο πρόσωπο του μοντέλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φλας της κάμερας σας. Ακόμη και αν είναι πρωί, και υπάρχει το φως του ήλιου, το φλας θα βελτιώσει αισθητά το φωτισμό καθώς θα γεμίσει τις σκιές που δημιουργούνται από τον ήλιο και θα μαλακώσει το φως που πέφτει στο πρόσωπο.