Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για την διείσδυση των Ελλήνων στο internet είναι τα στοιχεία έρευνας που αναφέρει ότι πάνω από το 80% του ενεργού πληθυσμού της χώρας σερφάρει στο Διαδίκτυο και μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών το κάνουν σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα, δε, με την ίδια έρευνα, ανάμεσα στις μικρότερες ηλικίες (13-25 έτη) η χρήση του Διαδικτύου είναι καθολική.

Όλα τα παραπάνω διαπιστώνονται στην τελευταία έρευνα «Focus On Tech Life» της εταιρείας Focus Bari, η οποία αφορά το χρονικό διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου 2017.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 4.998 ατόμων, καλύπτοντας το σύνολο της επικράτειας και πληθυσμό ηλικίας 13-74 ετών που αντιστοιχεί σε 8,4 εκατ. πολίτες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή, οι Ελληνες σε ποσοστό 81,8% σερφάρουν στο Διαδίκτυο με οποιαδήποτε συχνότητα, ενώ το 70,8% του ενεργού πληθυσμού συνδέεται καθημερινά στο Διαδίκτυο.

Στις μικρότερες ηλικίες, τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα και αγγίζουν το 87,7%. Αυτό γίνεται ορατό σε όλες τις δραστηριότητες των νέων, όπου οι πιο πολλοί σχεδόν εμμονικά επισκέπτονται το facebook, το instagram κ.ά. εφαρμογές. Οι νέοι μάλιστα ξοδεύουν διπλάσιο χρόνο στο Διαδίκτυο από τους πιο ηλικιωμένους.

Συγκεκριμένα η μέση διάρκεια χρήσης του Ιντερνετ ανά άτομο στην Ελλάδα είναι τρεις ώρες. Στις μεγάλες ηλικίες 65-74 ετών το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο διαρκεί περίπου δύο ώρες (122 λεπτά της ώρας), αλλά στις ηλικίες 18-24 ετών φτάνει τις τέσσερις ώρες (236 λεπτά).

Επίσης, τα στοιχεία από την έρευνα αποδεικνύουν ότι οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές είναι τα social media (34%), οι χάρτες (22,4%), η ενημέρωση (21,8%), τα παιχνίδια (21,8%) και η διασκέδαση (21,5%). Πάνω από το 50% των Ελλήνων κατεβάζει τις σχετικές εφαρμογές και σχεδόν το 70% του (ενεργού) πληθυσμού διαθέτει έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Η χρήση του μάλιστα τις ηλικίες έως 34 ετών είναι καθολική.

Στην ίδια ενδιαφέρουσα μελέτη της Focus Bari, διαπιστώνεται ακόμη ότι το 69,6% των ελληνικών νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά (περίπου 946.000) έχει συνδρομητική τηλεόραση, ποσοστό που ανέρχεται στο 31,6% στις οικογένειες με περισσότερα από 4 μέλη.

Τέλος, η έρευνα της Focus Bari καταδεικνύει ότι η χρήση του Διαδικτύου και των «έξυπνων» συσκευών αρχίζει απ’ όλο και μικρότερη ηλικία και στη χώρα μας. Ηδη το 75,7% των παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.