Τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αφορά μεγάλο μέρος των καταγγελιών που δέχτηκε στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine, η οποία δέχεται καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 33% του συνόλου των καταγγελιών σχετίζονται με συστήματα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 67% με άλλες ιστοσελίδες.

Η SafeLine έλαβε συνολικά 1.807 καταγγελίες παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του εξαμήνου Ιανουάριος - Ιούνιος 2011.

Από αυτές, οι 565 αφορούσαν το Facebook και σχετίζονταν με παραβίαση προσωπικών δεδομένων, υποκλοπή κωδικών πρόσβασης, δημιουργία ομάδων μίσους, περιπτώσεις εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμησης, σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και απειλής, ρατσισμού και ξενοφοβίας.

 Βάσει των στατιστικών στοιχείων, οι καταγγελίες για το περιεχόμενο του Ιντερνετ αυξάνονται ραγδαία χρόνο με τον χρόνο και ιδιαίτερα από το 2008 και μετά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των καταγγελιών που έλαβε η SafeLine το 2010, έφτασε τις 4.204 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 136,44% σε σχέση με το 2009. Παρόλο που οι αιτίες της γοργής αύξησης στον αριθμό των καταγγελιών είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, εκτιμάται ότι οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του αριθμού των χρηστών του Ιντερνετ, αλλά και στην αυξανόμενη ευαισθητοποίησή τους στο παράνομο περιεχόμενο και στη γνωστοποίηση της ανοιχτής γραμμής.Πηγή: now24.gr
 


TAGS