Άμπου Ντάμπι: Η διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων γιόρτασε χτες τα τέσσερά της γενέθλια στο Άμπου Ντάμπι, επιβεβαιώνοντας ότι το φιλόδοξό τους σχέδιο για την αποστολή «Ελπίδα» στον Άρη έχει προγραμματιστεί για το 2020.

H διαστημική υπηρεσία της χώρας που δημιουργήθηκε το 2014, στοχεύει στην ανάπτυξη του τομέα της διαστημικής έρευνας μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν διαστημικά πρότζεκτ, διεθνείς συνεργασίες με άλλες διαστημικές υπηρεσίες του κόσμου, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα διαστημικής επιστήμης ενθαρρύνοντας έτσι τους νέους να σπουδάσουν και να ακολουθήσουν μια καριέρα στον τομέα του Διαστήματος.

«Η κατασκευαστική φάση της αποστολής των Εμιράτων στον Άρη συνεχίζει την πρόοδό της, και σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί. Πέρυσι η ομάδα μας ολοκλήρωσε επιτυχώς τη φάση του σχεδιασμού και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση της συναρμολόγησης και του ελέγχου», είπε ο υπουργός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προηγμένων Δεξιοτήτων, Dr Ahmad Abdullah Humaid Bel Houl Al Falasi, και πρόεδρος της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας.

Ο Al Falasi μίλησε επίσης για την επιτυχία του δορυφόρου Al Yah 3, τον Ιανουάριο του 2018, ο οποίος παρέχει κάλυψη για ένα ποσοστό άνω του 60% του πληθυσμού στην Αφρική.

«Πέρυσι είδαμε την εκτόξευση του δορυφόρου Al Yah 3, που μεγάλωσε την κάλυψη της εταιρίας δορυφορικών επικοινωνιών YahSat, ώστε να περιλαμβάνει τώρα 19 επιπλέον αγορές στην Αφρική και συνεπώς περισσότερο από το 60% του πληθυσμού της, καθώς και πάνω από το 95% του πληθυσμού της Βραζιλίας», δήλωσε.

Το ταξίδι στο διάστημα

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εδραιώσει την παρουσία τους διεθνώς στον διαστημικό τομέα, παρέχοντας δορυφορικές υπηρεσίες σε 140 χώρες», πρόσθεσε ο Al Falasi.

«Τα προγράμματά μας αντανακλούν το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού, ιδιαίτερα των νέων, για τον τομέα του Διαστήματος. Παράδειγμα αποτελεί το Πρόγραμμα Αστροναυτών της χώρας που προσέλκυσε πάνω από 4000 αιτήσεις από πολλούς επιστημονικούς κλάδους.

»Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να υλοποιήσουμε τον κύριο στόχο μας στέλνοντας έναν ντόπιο κάτοικο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με εννέα υποψηφίους να έχουν καταφέρει να φτάσουν στο τελικό στάδιο αξιολόγησης».

«Όλα είναι έτοιμα, και παρόλο που συνήθως οι διαστημικές αποστολές δεν είναι σχεδόν ποτέ έτοιμες στην ώρα τους, μοιάζει απίστευτο που η δική μας αποστολή στον Άρη φαίνεται να είναι έτοιμη στην ώρα της και χωρίς επιπλέον έξοδα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας, Dr Mohammad Nasser Al Ahbabi.

Δορυφόροι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ο Al Ahbabi είπε ότι άλλοι δύο δορυφόροι ετοιμάζονται να εκτοξευτούν φέτος. «Αργότερα φέτος, θα εκτοξεύσουμε τον δορυφόρο KhalifaSat που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στη χώρα μας αποκλειστικά από ντόπιους μηχανικούς. Αυτή είναι η απόδειξη ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατασκευάζουν δορυφόρους και δεν τους χρησιμοποιούν απλά, και αυτό λέει πολλά. Έχουμε φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο όσο αφορά τις ικανότητες και την εμπειρία μας και αυτό μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση.»

«Όλοι γνωρίζουν ότι το Διάστημα είναι σκληρό, ακριβό, επικίνδυνο και χρειάζεται χρόνο. Έτσι πολλές χώρες δεν ασχολούνται με αυτόν τον τομέα. Έχοντας όμως ένα διαστημικό πρόγραμμα σε αυτή την περιοχή με το δικό μας όραμα δίνει αξία και κύρος στη χώρα μας και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό», πρόσθεσε.

«Έχουμε μεγάλα σχέδια για το μέλλον και είμαστε τυχεροί να έχουμε πρωτοπόρους ηγέτες που πιστεύουν στο μέλλον και προσπαθούν να προετοιμάσουν τη χώρα γι’ αυτό. Μέσα από το Διάστημα ετοιμάζουμε, εκπαιδεύουμε και εμπνέουμε τους ανθρώπους μας», συμπλήρωσε.

Βασικά στοιχεία της αποστολής της «Ελπίδας» στον Άρη

 

  • Έτος εκτόξευσης: 2020, σχεδιασμένο να προσγειωθεί το 2021
  • Χρόνος ταξιδιού και απόσταση: Σχεδόν 200 ημέρες και πάνω από 60 εκ. χιλιόμετρα
  • Χρόνος έρευνας: Δύο χρόνια για τη βασική έρευνα με την πιθανότητα να προστεθούν δύο ακόμα χρόνια
  • Σκοπός της αποστολής: Εκτεταμένη έρευνα της ατμόσφαιρας του Άρη και καινούριες ανακαλύψεις
  • Πάνω από 1000 GB νέων δεδομένων αναφορικά με τον Άρη
  • Πάνω από 75 ντόπιοι θα συνεργαστούν με 200 άτομα από αντίστοιχα αμερικανικά ιδρύματα
  • Βάρος «Ελπίδας»: 1500 kg, Μήκος: 2,37 m, Ύψος: 2,90 m
  • Εξοπλισμένο με ανιχνευτές αστέρων, ηλιακούς αισθητήρες, και 3 επεκτάσιμους ηλιακούς συλλέκτες 600 Watt.
  • Θα είναι η πρώτη αραβική αποστολή στον Άρη

 

Πηγή: gulfnews.com / Sami Zaatari