Ελπίδες για την καταπολέμηση του AIDS γεννά η ανακάλυψη ενός υπερφαρμάκου από τους επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες το φάρμακο αυτό μπορεί να σκοτώσει όλους τους ιούς! Από τους ρινοϊούς που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, μέχρι τον ιό της γρίπης , της πολιομυελίτιδας και του δάγκειου πυρετού. Το κυριότερο όμως είναι ότι μπορεί να σκοτώσει τον HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS.

Το DRACO (double-stranded RNA activated caspase oligomerizers), όπως ονομάζεται , σύμφωνα τις πρώτες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «PLoS ONE», κατάφερε να σκοτώσει 15 διαφορετικούς ιούς και έσωσε τη ζωή ποντικών που χωρίς αυτό θα πέθαιναν. Εξίσου σημαντικό, το γεγονός ότι τα υγιή κύτταρα παρέμεινα ανέπαφα.

«Η θεραπεία έχει τόσο ταχεία δράση, ώστε εάν ληφθεί εγκαίρως μπορεί και να εξολοθρεύσει τους παθογόνους οργανισμούς, αλλά και να εξαφανίσει άμεσα τα συμπτώματα της λοίμωξης. Προπαιδευτικά τεστ δείχνουν ότι μπορεί να δράσει και προληπτικά, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως είναι σε θέση να αποτρέψει εξαρχής τη λοίμωξη από κάποιον ιό», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μάικ Ράιντερ.

Για την παρασκευή του φαρμάκου οι ειδικοί εκμεταλλεύτηκαν δύο ιδιότητες του οργανισμού, τη φυσική άμυνα όπου διακόπτουν μία διαδικασία που προσβάλει μόνο τα μολυσμένα με τον ιό κύτταρα, και τη διαδικασία απόπτωσης (φυσιολογικού θανάτου) του κυττάρου με την οποία «κατατρόπωσαν» την ιογενή λοίμωξη.

Πηγή: Το Βήμα
TAGS