Οι καλλιτέχνες και οι επιστήμονες μπορεί να διαφωνούν για την ομορφιά της φύσης ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που οι οπτικές γωνίες των δύο πλευρών συγκλίνουν.
Οι τέχνες είναι η πηγή της φαντασίας που γεννάται περισσότερο με το μάτι. Ωστόσο και η επιστήμη έχει ανά τους αιώνες ξυπνήσει τον ανθρώπινο νου με σπουδαίες εικόνες.

Το παρακάτω slideshow παρουσιάζει 10 σχέδια, διαγράμματα αλλά και απεικονίσεις που σηματοδότησαν το γνωστικό – επιστημονικό πεδίο των τομέων που περιέγραφαν  και είναι αναγνωρίσιμα από την κοινή γνώμη. Ξεχωρίζουν ιδιαιτέρως ο Βιρτρουβιανός άνθρωπος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τα μαθηματικά σύνολα του Mandelbrot και οι απεικονίσεις του Santiago Ramon Cajal στον τομέα της νευροφυσικής.

Είναι γεγονός ότι πολλές γενικές ιδέες και εξισώσεις είναι πολύ δύσκολο να απεικονισθούν στις επιστήμες . Ωστόσο αυτές οι εικόνες είναι ξεχωριστές αφού πέρα από την ομορφιά που τις διακρίνει, την ιστορία που τις ακολουθεί  έχουν καταφέρει να χαράξουν νέους ορίζοντες στους τομείς της φυσικής και των μαθηματικών.

1. Άνθρωπος του Βιτρούβιου. Μελέτη για την ανθρώπινη αναλογία. Το σχέδιο υιοθετήθηκε ως σύμβολο της Αναγέννησης. Leonardo Da Vinci

2. Προσομοίωση της ανίχνευσης ενός μποζονίου Higgs. Αυτό το σωματίδιο εάν είχε ανακαλυφθεί θα επέτρεπε στους επιστήμονες να εξηγήσουν την αρχή του κόσμου
3. Οι σπίνοι του Δαρβίνου. Σημαντικά είδη στην  θεωρία για την εξέλιξη των ειδών που διατύπωσε
4.Radiolarians  Stephoidea. Αυτό είναι ένα μονάχα από τα σχέδια του  Haeckel για τις ανατομικές μελέτε του στα φυτά, τα ζώα και τους πρωτόζωους οργανισμούς
5. Lie Group. Τα Lie groups είναι ουσιώδης αξίας αντικείμενα και αφορούν στη συμμετρία. Ιδιαίτερα σημαντικά στη γεωμετρία και τα μαθηματικά φυσικής.
6. Τα κύτταρα της παραεγκεφαλίτιδας ενός νεοσσού, όπως τα ζωγράφισε ο   Santiago Ramón y Cajal ο πατέρας της σύγχρονης επιστήμης του εγκεφάλου.
7.Το σύνολο του Mandelbrot, τύπος μορφοκλασματικού συνόλου το οποίο αποκαλύπτει ολοένα και πιο λεπτή λεπτομέρεια σε υψηλότερα επίπεδα μεγέθυνσης.
8.Η χαρτογράφηση των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας του σύμπαντος όπως απεικονίζονται από τη μικροκυματική κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου
9.Έμβρυα ζώων σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης από τον  Ernst Haeckel
10.Ο ελκυστής του Lorenz  – άκρως σημαντικό στη μελέτη δυναμικών συστημάτων και στη θεωρία του Χάους.