Δικαστήριο της Ολλανδίας δικαίωσε εν μέρει τους ισχυρισμούς της Apple για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και μπλόκαρε με ασφαλιστικά μέτρα τις πωλήσεις τριών κινητών τηλεφώνων Samsung Galaxy. Σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική εταιρεία, η απόφαση αφορά μόνο την αγορά της Ολλανδίας, σύμφωνα όμως με άλλες πηγές οι πωλήσεις θα απαγορευτούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες πάντως δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

Βλέποντας το λειτουργικό σύστημα Android της Google να κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά των smartphone, η Apple κατέθεσε αγωγές κατά της Samsung στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, υποστηρίζοντας ότι τα κινητά Galaxy που τρέχουν Android αντιγράφουν το iPhone και παραβιάζουν τις σχετικές πατέντες.

Το δικαστήριο της Χάγης που εξέδωσε τα ασφαλιστικά μέτρα έκρινε ότι τρία μοντέλα της Samsung, τα Galaxy S, S II και Ace παραβιάζουν μόνο μία πατέντα, αυτή που αφορά την προβολή των φωτογραφιών σε οθόνες αφής.

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της Apple για τις δύο άλλες πατέντες, καθώς και για τον υπολογιστή-ταμπλέτα Galaxy Tab. Έκρινε επίσης ότι οι συσκευές της Samsung δεν μιμούνται το σχεδιασμό των αντίστοιχων μοντέλων της Apple.

Τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν από τα μέσα Οκτωβρίου στην Ολλανδία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπου ισχύει η επίμαχη πατέντα.

Όπως πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας, η Samsung χρησιμοποιεί τα ολλανδικά λιμάνια για να εισάγει τα προϊόντα της στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δικηγόρος της Samsung δήλωσε στο AP ότι η δικαστική απόφαση είναι πιθανό να μην επηρεάσει τις πωλήσεις, καθώς η εταιρεία ίσως προλάβει να τροποποιήσει το λογισμικό των τηλεφώνων πριν εφαρμοστούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Παραμένει ασαφές εάν η Google θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αντίστοιχη τροποποίηση του Android.

H Samsung εκτιμά επίσης ότι η δικαστική απόφαση αφορά μόνο την αγορά της Ολλανδίας: «Η απόφαση αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει τις πωλήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα πάντως με το BBC, η δικαστική απόφαση απαγορεύει στις θυγατρικές της Samsung στην Ολλανδία να εξάγουν συσκευές στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, το Μονακό, τη Σουηδία και την Ελβετία.

Στο μεταξύ, η γερμανική Δικαιοσύνη έχει άρει κατά το μεγαλύτερο μέρος της την αντίστοιχη απαγόρευση στις πωλήσεις του Galaxy Tab.

Η Samsung πάντως δεν είναι ο μοναδικός αντίπαλος της Apple στον εξελισσόμενο «πόλεμο της πατέντας» -έχει επίσης να αντιμετωπίσει τις HTC, Nokia και Kodak.

H Google, από την πλευρά της, προσπαθεί να αμυνθεί διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο των πατεντών της με την πρόσφατη εξαγορά της Motorola Mobility.

Πηγή: in.gr