Εταιρικό μέλος στο CERN έγινε το Ισραήλ


Το Ισραήλ έλαβε το καθεστώς του εταιρικού μέλους στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και θα μπορεί να γίνει πλήρες μέλος σε δύο χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ.
"Η σχετική συμφωνία που έχει διετή ισχύ υπογράφηκε την Παρασκευή από τον γενικό διευθυντή του CERN Ρολφ Χόγιερ και τον πρεσβευτή του Ισραήλ στα όργανα του ΟΗΕ στη Γενεύη Ααρόν Λέσνο-Γιαρ", είπε ο Γιονάταν Ρόζεντσβεϊγκ.

Το Ισραήλ είχε από το 1991 το καθεστώς του παρατηρητή, το οποίο επέτρεπε στους ερευνητές του να μετέχουν στις δοκιμές που πραγματοποιούνταν στις εγκαταστάσεις του CERN και στις συνεδριάσεις του, χωρίς να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Κατά την προσεχή διετία, ομάδα εμπειρογνωμόνων θα προετοιμάσει συστάσεις που θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να γίνει πλήρες μέλος του CERN. Οι συστάσεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από τα 20 κράτη μέλη του οργανισμού.

Στην περίπτωση αυτή, οι ισραηλινές επιχειρήσεις θα μπορούν να είναι υποψήφιες για όλες τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών του CERN, ενώ μέχρι σήμερα μπορούν να διεκδικούν αυτές, το ύψος των οποίων δεν ξεπερνά τις 435.000 ευρώ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο