Είναι κοινό μυστικό ότι τα tablets και τα smartphones διευρύνουν συνεχώς το μερίδιό τους στην αγορά, αφήνοντας τα PC σε ρόλο δευτεραγωνιστή. Οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα προοιωνίζονται συνέχιση αυτής της τάσης καθ' όλη τη διάρκεια του 2012. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ερευνών Gartner αναμένει "αξιοσημείωτη" επιβράδυνση στις πωλήσεις υπολογιστών από το τέλος του 2011, κάτι που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη η αγορά των PC βρίσκεται σε φάση σχετικής ύφεσης. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των υπολογιστών έχουν μειωθεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν, οι καταναλωτές φαίνεται να προτιμούν πλέον τα νέα gadgets (tablets, smartphones) και όχι την αναβάθμιση του υπολογιστή τους. "Κάποτε, τα προγράμματα και οι εφαρμογές υπήρχαν μόνο στον υπολογιστή. Τώρα υπάρχουν και στις άλλες συσκευές", λέει ο Ranjit Atwal της Gartner. 

Παράλληλα, στελέχη της Crucial διαπιστώνουν ότι έχει αυξηθεί το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις αναβαθμίσεις των υπολογιστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 50% των αναβαθμίσεων αφορά πλέον PC τουλάχιστον τετραετίας. Πριν από ένα χρόνο, οι παλιοί αυτοί υπολογιστές αφορούσαν το 40% των αναβαθμίσεων. Ακόμα και οι enthousiasts που παλιότερα αναβάθμιζαν πολύ συχνά φαίνεται να έχουν αυξήσει το μεσοδιάστημα των upgrades.

Ο James Gorbold, συντάκτης της βρετανικής ιστοσελίδας Custom PC, αποδίδει το μειωμένο ενδιαφέρον για υπολογιστές στην αγορά των video games. "Υπάρχουν ολοένα και λιγότερα games που αναπτύσσονται αποκλειστικά για PC. Δεδομένου ότι οι κονσόλες δεν είναι τόσο τεχνολογικά ανεπτυγμένες όσο οι υπολογιστές, τα video games δημιουργούνται με βάση τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Αν και αυτό είναι απολύτως λογική κίνηση από την πλευρά των εταιρειών, είναι γεγονός ότι δεν δίνει κίνητρο για την ανάπτυξη των υπολογιστών. Δεν έχεις λόγο να αναβαθμίσεις αν η νέα κάρτα γραφικών, η περισσότερη μνήμη ή ο ταχύτερος επεξεργαστής δε βελτιώνουν αυτό που βλέπεις στην οθόνη", λέει χαρακτηριστικά ο Gorbold.

Παρά τις αρνητικές προβλέψεις της για το επόμενο 12μηνο, η Gartner προβλέπει ότι η αγορά των υπολογιστών θα ανακάμψει στα τέλη του 2012. Σε αυτό θα συμβάλουν άθελά τους και οι κονσόλες παιχνιδιών όπως το PlayStation 3 και το Xbox 360, οι οποίες αρχίζουν να δείχνουν την ηλικία τους και δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν στα πολύ απαιτητικά παιχνίδια.

 

 

Πηγή: ΒΒC/pcnea

TAGS