Είναι χαλαρωτική και σε κάνει να ονειρεύεσαι. Η εικόνα με τον γαλανό ουρανό και τα λίγα συννεφάκια πάνω από το καταπράσινο γκαζόν είναι ίσως η πιο διάσημη φωτογραφία στον κόσμο, αφού αποτελεί μια από τις εικόνες που μπορεί να επιλέξει κανείς για την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή του.
Όλα άρχισαν όταν ο Αμερικανός Charles O΄ Rear, πρώην φωτογράφος του περιοδικού National Geographic, ενώ οδηγούσε στην ύπαιθρο για να επισκεφθεί μια φίλη του, θαμπώθηκε από την ομορφιά ενός τοπίου, κοντά στην Κοιλάδα Νάπα.

Ο ενθουσιασμός του μάλιστα ήταν τόσο έντονος, που σταμάτησε επιτόπου το αυτοκίνητό του για να απαθανατίσει την εικόνα με το πράσινο γκαζόν και τα λευκά σύννεφα στον γαλάζιο ουρανό.

Εκείνη την ώρα βέβαια δεν περνούσε καν από το μυαλό του ότι αυτό το κλικ της φωτογραφικής του μηχανής θα "γεννήσει" τελικά μια εικόνα που θα γίνει γνωστή σε όλο τον πλανήτη.

 «Δεν είχα ιδέα όταν τράβηξα την  φωτογραφία ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί. Είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη φωτογραφία του πλανήτη", έχει πει σε συνέντευξη ο ίδιος.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν δει τη φωτογραφία του O' Rear, αφού επιλέχθηκε από τους μηχανικούς της Microsoft ως εικόνα για την επιφάνεια εργασίας των Windows XP.

Αν και ο 69χρονος φωτογράφος παραδέχτηκε ότι είναι η δεύτερη πιο ακριβή άδεια παραχώρησης σε φωτογραφία που έχει αγοραστεί ποτέ, δεν αποκάλυψε πόσα χρήματα πληρώθηκε από την Microsoft, καθώς όπως λέει ο ίδιος, δεσμεύεται από συμφωνία εμπιστευτικότητας που έχει υπογράψει με την εταιρεία. 

Ο O' Rear ξεκίνησε την καριέρα του στο Kansas City Star και τη Los Angeles Times, εργάστηκε για 25 χρόνια στο National Geographic και τώρα ειδικεύεται στην φωτογράφηση οινοποίησης στη Νάπα και σε όλο τον κόσμο.
 

Πηγή: periodiko.net