Οι μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων και των άλλων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, όπως οι υπολογιστές και οι ''ταμπλέτες'', σε λίγα χρόνια θα επαναφορτίζονται δέκα φορές πιο γρήγορα και θα αντέχουν δέκα φορές περισσότερο από ό,τι σήμερα χάρη σε μία νέα ανακάλυψη αμερικανών ερευνητών.

Οι νέες μπαταρίες, που θα φορτίζονται πλήρως μέσα σε 15 λεπτά το πολύ και θα διαρκούν τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν επαναφορτισθούν, αναμένεται να βγουν στην αγορά σε περίπου μία πενταετία.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Northwestern, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό για καινοτομικά ενεργειακά υλικά "Advanced Energy Materials", σύμφωνα με το BBC, έκαναν μία σειρά από αλλαγές στις κοινές και ευρέως χρησιμοποιούμενες μπαταρίες λιθίου-ιόντων. Μεταξύ άλλων, δημιούργησαν στην μπαταρία εκατομμύρια μικροσκοπικές τρύπες πλάτους μόλις 20-40 νανομέτρων η κάθε μία. 

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αποδοτικότητα μίας μπαταρίας εξαρτάται κυρίως από την πυκνότητα των ιόντων λιθίου που περιέχει και την κίνησή τους. Οι ερευνητές κατόρθωσαν να χωρέσουν περισσότερα ιόντα μέσα στην μπαταρία και παράλληλα να επιταχύνουν την κινητικότητά τους, αλλάζοντας ορισμένα υλικά μέσα στην μπαταρία. Οι τρύπες που δημιούργησαν, επιτρέπουν στα ιόντα να κινούνται πολύ ταχύτερα και να αποθηκεύονται ευκολότερα.

Το μειονέκτημα της νέας τεχνολογίας είναι ότι, μετά από 150 επαναφορτίσεις (δηλαδή περίπου μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας), πέφτει η απόδοση της νέας μπαταρίας τόσο από άποψη ταχύτητας επαναφόρτισης, όσο και διάρκειας φόρτισης. Ακόμα και τότε όμως, οι επιδόσεις της παραμένουν πέντε φορές καλύτερες σε σχέση με τις σημερινές μπαταρίες λιθίου-ιόντων.