Το αρχαιότερο αγκίστρι για ψάρεμα βρέθηκε στο Ανατολικό Τιμόρ, στον Ειρηνικό ωκεανό. Ανακαλύφθηκαν ακόμη χιλιάδες ψαροκόκαλα από ψάρια του ωκεανού, που χρονολογούνται πριν από 42.000 χρόνια και αποτελούν την αρχαιότερη ένδειξη γεύματος με πελαγίσια ψάρια.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Σου Ο Κόνορ του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου στην Καμπέρα, βρήκαν δύο σπασμένα αγκίστρια από όστρακα σε ένα ασβεστολιθικό ρηχό σπήλαιο.

Το ένα αγκίστρι χρονολογείται πριν από 11.000 χρόνια και το άλλο πριν από 16.000 έως 23.000 χρόνια. Μέχρι τώρα, τα παλαιότερα αγκίστρια χρονολογούνταν προ 5.500 ετών, ενώ διεθνώς τα αρχαιότερα σύνεργα ψαρέματος που έχουν βρεθεί (καμάκια και ίσια αγκίστρια) είναι ηλικίας περίπου 12.000 ετών.

Παράλληλα, στην ίδια τοποθεσία, οι ερευνητές ανακάλυψαν περισσότερα από 38.000 κόκκαλα ψαριών, το αρχαιότερο από τα οποία έχει ηλικία περίπου 42.000 ετών, σύμφωνα με τις μετρήσεις με βάση την μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα. Πρόκειται για το αρχαιότερο δείγμα αλιείας που έχει ποτέ βρεθεί στον κόσμο.

Μάλιστα σχεδόν τα μισά από αυτά τα κόκαλα προέρχονται από πελαγίσια είδη ψαριών, όπως τόννο, αλλά και καρχαρία.