Δύο κολοσσιαίες μαύρες τρύπες, τις μεγαλύτερες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Σύμπαν, εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες. Εκτός από εντυπωσιακή, η ανακάλυψη των «μαύρων γιγάντων» που έχουν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλίου παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, αφού το συγκεκριμένο μέγεθος ξεπερνά κατά πολύ τις θεωρίες και τις εκτιμήσεις για τη δημιουργία και εξέλιξη των μυστηριωδών κοσμικών αντικειμένων.
Χρησιμοποιώντας επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια οι αστρονόμοι εντόπισαν μία μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία NGC 3842 και άλλη μία στο κέντρο του NGC 4889, που έχουν μάζα 9,7 δισ. ηλιακές μάζες και απέχουν 310 εκατ. έτη φωτός από τον δικό μας «Milky Way». Οι περισσότεροι μεγάλοι γαλαξίες, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, πιστεύεται ότι περιέχουν μαύρες τρύπες στο κέντρο τους.

Οι επιστήμονες υποψιάζονταν την ύπαρξη υπερμεγεθών μαύρων τρυπών, αλλά οι συγκεκριμένες που ανακάλυψε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια ξεπερνούν κατά πολύ τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει βάσει των παρατηρήσεων των γαλαξιών που τους φιλοξενούν.

Αυτό δείχνει ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των μεγαλύτερων γαλαξιών και των μαύρων τρυπών τους διαφέρουν από εκείνους που επηρεάζουν τους μικρότερους.

Η ανακάλυψη, η οποία παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση «Nature», έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την επιστημονική κοινότητα, αφού αναμένεται να φωτίσει το φαινόμενο των μαύρων τρυπών.

Απομεινάρια

«Αυτά τα αντικείμενα πιθανότατα αντιπροσωπεύουν τα χαμένα απομεινάρια των γιγάντιων μαύρων τρυπών που τροφοδοτούσαν με ενέργεια τα φωτεινότερα κβάζαρ (quasar) του πρώιμου Σύμπαντος», δήλωσε η Μισέλ Κανελάρι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε άρθρο της στο «Nature». Η μεγαλύτερη «μελανή οπή» που είχε ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα είχε 6,3 δισ. ηλιακές μάζες.

Ο όρος «μαύρη τρύπα» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό αστρονόμο Τζον Χουίλερ το 1967. Δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για τρύπα αλλά για ένα τμήμα του χώρου με πολύ ισχυρό βαρυτικό πεδίο, κοντά στο οποίο η ταχύτητα διαφυγής ξεπερνά εκείνη του φωτός. Κατά συνέπεια, τίποτα ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει από τη βαρύτητα της μαύρης τρύπας, εξ ου και το επίθετο «μαύρη».Πηγή: ethnos.gr