Δεκάδες θεραπείες βασισμένες στα βλαστοκύτταρα βρίσκονται σήμερα στο στάδιο των κλινικών ερευνών, με τα πρώτα αποτελέσματα να ενισχύουν τις προσδοκίες της ιατρικής κοινότητας, αλλά και των φαρμακευτικών εταιριών, που βλέπουν τα φάρμακα αυτά να κυκλοφορούν στο εμπόριο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. «Θα χρειαστούν μόνο λίγες επιτυχίες για να αλλάξει οριστικά το πεδίο. Καθώς πλησιάζουμε στην κρίσιμη αυτή στιγμή, παρατηρούμε κυκεώνα δραστηριότητας», λέει ο Γκιλ Βαν Μπόκελεν, διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Αναζωογονητικής Ιατρικής. Πολλές από τις αρχικές κλινικές δοκιμές εστιάζονται στην καρδιοπάθεια και τα οιδήματα, δύο από τους σημαντικότερους τομείς έρευνας των φαρμακοβιομηχανιών. Τα κύτταρα, που αξιοποιούνται στις κλινικές μελέτες, προέρχονται από ενήλικους ιστούς, όπως λίπος ή μυελό οστών, παρακάμπτοντας έτσι τι; Ηθικές αντιρρήσεις που προβάλλονται κατά της χρήσης εμβρυακών κυττάρων.

«Πολλές μεγάλες εταιρίες ελπίζουν να εκμεταλλευθούν τα δεδομένα των κλινικών μελετών, “ποντάροντας” σε ορισμένα από τα σκευάσματα αυτά στη Φάση Β´ Ακόμη και αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε συνομιλίες με όλες τις εταιρίες βλαστοκυττάρων», λέει ο Πολ Σμιτ, συνεργάτης της επενδυτικής εταιρίας Novitas Capital. Η εταιρία έχει ήδη επενδύσει 4 εκατ. δολάρια σε μικρή φαρμακευτική, με ειδίκευση στις καρδιοπάθειες.

Κανείς δεν ξεχνά, όμως, ότι οι επενδύσεις σε πολλά υποσχόμενα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι πολύ επισφαλείς. «Ο ενθουσιασμός γύρω από τα βλαστοκύτταρα υπήρξε μεγάλος από την αρχή. Η φαρμακευτική βιομηχανία δεν μπόρεσε, όμως, να εκμεταλλευθεί τον ενθουσιασμό αυτό», λέει ο επενδυτής Γιόρν Αλστρομ.

Οι προοπτικές που άνοιξαν στην ιατρική επιστήμη τα βλαστοκύτταρα -που χρησιμοποιούνται ήδη 40 χρόνια σε μεταμοσχεύσεις νωτιαίου μυελού- οφείλονται στην ικανότητα των βλαστοκυττάρων να επιδιορθώνουν τους ιστούς, να περιορίζουν τις φλεγμονές και να ρυθμίζουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Η αφαίρεση βλαστοκυττάρων από έμβρυα απαιτεί, όμως, την καταστροφή του εμβρύου, διαδικασία με την οποία διαφωνούν ριζικά χριστιανικές οργανώσεις. Την ίδια ώρα, η ικανότητα των βλαστοκυττάρων να διαιρούνται αέναα, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία βλαστοκυτταρικών νεοπλασιών.

www.kathimerini.gr