Έχει μήκος μόλις μερικών μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου) και δουλεύει γενικά όπως η μεγάλη "αδελφή" της, αν και τείνει να ρετάρει! 
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης και του Ινστιτούτου Έξυπνων Συστημάτων, Μαξ Πλανκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλέμενς Μπέχινγκερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature Physics», απέδειξαν με την πειραματική μικρο-μηχανή τους, η οποία προς το παρόν δεν παράγει κάποιο χρήσιμο έργο, ότι κατ' αρχήν δεν υπάρχουν θερμοδυναμικά εμπόδια για να δημιουργηθούν ατμομηχανές τόσο μικρών διαστάσεων. Αυτό, όπως είπαν, προκαλεί αισιοδοξία ότι στο μέλλον θα καταστεί εφικτό να σχεδιασθούν αξιόπιστες και άκρως αποδοτικές από ενεργειακή άποψη νανο-ατμομηχανές, που θα μπορούσαν να έχουν και πρακτικές εφαρμογές.

Το ρετάρισμα της νανομηχανής οφείλεται στο ότι οι θερμικές κινήσεις των μορίων του νερού, που περιβάλλουν την πλαστική ράβδο, προκαλούν συνεχείς συγκρούσεις με τα σωματίδιά της στον μικρόκοσμο (αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στον μακρόκοσμο) και έτσι δημιουργούν παρεμβολές στη λειτουργία της. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νανομηχανή έχει ενεργειακή αποδοτικότητα ανάλογη μιας κανονικής ατμομηχανής. πηγή: real.gr