Το πιο πολυπόθητο σωματίδιο στην ιστορία της μοριακής φυσικής, το μποζόνιο Χιγκς ή αλλιώς το "σωματίδιο του θεού", μπορεί να έχει γίνει ορατό, σύμφωνα με ερευνητές του CERN, από τον εξομοιωτή  Large Hadron Collider της Γενέυης
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δύο πειράματα που έγιναν στο Large Hadron Collider εντόπισαν ενδείξεις του Χιγκς, προκαλώντας ενθουσιασμό στην ομάδα τους.  Όμως, όπως αναφέρουν, δεν μπορούν να κάνουν λόγο για "ανακάλυψη". 
 
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνεδρίου ανοιχτό προς δημοσιογράφους, οι επιστήμονες του CERN, που συμμετείχαν στα πειράματα ATLAS και CMS, παρουσίασαν το στάδιο στο οποίο κατέληξε η έρευνά τους. Τα αποτελέσματά τους στηρίζονται στην ανάλυση πολύ περισσότερων δεδομένων από ό,το το περασμένο καλοκαίρι. Όπως αναφέρουν, τα στοιχεία που διαθέτουν είναι πλέον πολύ περισσότερα για την απόδειξη της ύπαρξης του Χιγκς, αλλά όχι επαρκή για να κάνουν μια οριστική και απόλυτη εκτίμηση για το αν το "σωματίδιο του θεού" υπάρχει ή όχι. 
 
Το σημαντικότερο συμπέρασμά τους, όπως λένε, είναι ότι το μποζόνιο Χιγκς, αν υπάρχει, είναι πιθανότερο να έχει μάζα 115-130 GeV, βάση και των δύο πειραμάτων. Αμφιλεγόμενες ενδείξεις έχουν γίνει ορατές από τους επιστήμονες, αλλά δεν είναι αρκετές να συστήσουν μια "ανακάλυψη", αναφέρουν. Το GeV (gigaelectronvolt) αποτελεί μονάδα μέτρησης ενέργειας, ίσης με ένα εκατ. ελεκτρο-βόλτ. 
 
Το σωματίδιο θεωρείται το "μέσο" από το οποίο η ύλη αποκτά την μάζα της στο σύμπαν. Ο εντοπισμός του Χιγκς θα μπορούσε να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην φυσική, τα τελευταία 60 χρόνια και θεωρείται σημαντικό για να μας επιτρέψει να κατανοήσουμε το σύμπαν, αλλά δεν έχει ακόμη βρεθεί ή γίνει ορατό από τους επιστήμονες και η υπόστασή του ακόμη μένει να αποδειχθεί.  
 
Ο καθηγητής Στέφαν Σόλντνερ-Ρέμπολντ, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευναε θεωρούνται "εξαιρετικά" και προσέθεσε ότι "μέσα σε ένα χρόνο ίσως θα γνωρίζουμε αν το Χιγκς υπάρχει, αλλά μάλλον αυτό δεν θα είναι ένα δώρο για τα Χριστούγεννα". 
 
Πηγή: 24H.gr