Μια νέα μελέτη προτείνει ότι τα παραδοσιακά πραγματικά κοινωνικά δίκτυα ήταν αυτά που διαδραμάτισαν τον καθοριστικό ρόλο στην επέκταση και διάδοση του Twitter παρά οι online επαφές. Ερευνητές του ΜΙΤ ανέλυσαν την εγγραφή χρηστών του Twitter μεταξύ το 2006 και το 2009 σε 408 αμερικανικές πόλεις με σχετικά υψηλό αριθμό χρηστών του Twitter.

Βρήκαν αρχικά ότι η εξάπλωση του δικτύου, οφειλόταν σε νεωτεριστές μικρής ηλικίας ασχέτου γεωγραφικής θέσεως, ωστόσο στη συνέχεια η εξάπλωση άρχισε να εντοπίζεται γύρω από αυτούς που αποτέλεσαν πρακτικά «εστίες» μετάδοσης σε φίλους και συγγενείς.

Με αυτό το τρόπο επαληθεύεται η υπόθεση ότι το Twitter βασίστηκε κατά μεγάλο βαθμό στα παραδοσιακά φυσικά κοινωνικά δίκτυα.


«Ακόμα και στο διαδίκτυο όπου θα μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι ο κόσμος είναι επίπεδος, στην πραγματικότητα δεν είναι», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Marta González.

«Το μεγάλο ερώτημα για τους ανθρώπους του κλάδου είναι, πως θα βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος για να αγκαλιάσει και να υιοθετήσει μία νέα εφαρμογή μας. Και τελικά η απάντηση είναι πως αυτοί οι νεωτεριστές λάτρεις της τεχνολογίας δεν είναι ικανοί από μόνοι τους να διαδώσουν τα πάντα, αλλά χρειάζεται και ο ανθρώπινος παράγοντας της πραγματικής ζωής».


Η προσοχή που επέδειξαν τα media στο κοινωνικό δίκτυο, έπαιξε και διαδραμάτισε και αυτό το ρόλο. Μάλιστα ένα από τα λαμπρότερα παραδείγματα είναι αυτό με τον Ashston Kutcher ο οποίος είχε τρελάνει τα μηχανάκια του Twitter με τους ακολούθους του και φυσικά είχε συναγωνιστεί μέχρι και το CNN, το οποίο κατάφερε και κέρδισε σε αριθμούς οπαδών.

Η εμφάνισή του σε εκπομπές και κυρίως στην Όπρα για το κατόρθωμα του, ήταν που συνέβαλε και αυτό στην περαιτέρω ανάπτυξη του κοινωνικού δικτύου. Βέβαια σε αυτήν την περίπτωση, είχε ήδη τραβήξει το Twitter, την προσοχή και η αναφορά του στην δημοφιλέστατη παραγωγό ήταν μόνο το επισφράγισμα της επιτυχίας του.


Πηγή: proho.gr
TAGS