Κάποια στιγμή στο μέλλον, συσκευές τις Apple όπως τα iPhone, iPad και MacBook είναι δυνατόν να λειτουργούν για περισσότερο χρόνο και με μία μικρότερη και ελαφρύτερη μπαταρία. Πώς είναι αυτό δυνατόν; Με τη χρήση κυψελών καυσίμου υδρογόνου, οι οποίες οποία μετατρέπουν το οξυγόνο και το υδρογόνο σε νερό, θερμότητα και ηλεκτρισμό. Το US Patent & Trademark Office, πρόσφατα δημοσίευσε δύο αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Apple, περιγράφοντας με λεπτομέρειες το πώς κύτταρα καυσίμων θα μπορούσαν να τροφοδοτούν smartphones, φορητούς υπολογιστές και ταμπλέτες στο μέλλον.

Οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου δεν αποτελούν μία ακριβώς νέα τεχνολογία, μιας και έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητα Honda και φέρνουν και αυτές με τη σειρά τους, τα δικά τους προβλήματα, ειδικά στο πλαίσιο των smartphones και των φορητών υπολογιστών. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχεδιαστούν συστήματα κυψελών καυσίμου υδρογόνου τα οποία να είναι αρκετά φορητά και οικονομικά αποδοτικά για χρήση σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές», παραδέχεται η Apple.

Ωστόσο, η εταιρεία μπορεί να έχει μια λύση. Μία από τις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας περιγράφει ένα «σύστημα κυψελών καυσίμου που είναι σε θέση να τροφοδοτεί και να τροφοδοτείται από μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία σε μια φορητή υπολογιστική συσκευή. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για μια ογκώδη και βαριά μπαταρία στο πλαίσιο του συστήματος κυψελών καυσίμου, κάτι που μπορεί να μειώσει σημαντικά το μέγεθος, το βάρος και το κόστος του συστήματος κυψελών καυσίμου».

Και για πόσο καιρό αυτά τα κύτταρα καυσίμου (στην αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας της, η Apple εξετάζει άλλες δυνατότητες, εκτός από το καύσιμο υδρογόνου) θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα smartphone ή ένα φορητό υπολογιστή; Η απάντηση είναι «ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες χωρίς επαναφόρτιση», σύμφωνα με την Apple.

Σίγουρα αυτό ακούγεται σαν μελωδία στα αυτιά των ιδιοκτητών των πιο σύγχρονων smartphones, τα οποία αναγκάζονται να τα φορτίζουν το περισσότερο κάθε δεύτερη μέρα.

πηγή: proho.gr

 
TAGS