Σε μία εμφανή προσπάθεια να απεξαρτηθεί από τη χρήση αμερικανικών και ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων, η Κίνα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προ ημερών τη δοκιμαστική λειτουργία του δικού της συστήματος πλοήγησης, το οποίο μοιάζει με το γνωστό και δημοφιλές GPS. 
Το made in China σύστημα ονομάζεται Μπεϊντού, δηλαδή «μεγάλη κουτάλα». Φιλοδοξεί να καλύπτει πολλές περιοχές στην λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού μέχρι το τέλος του 2012 και ολόκληρη την υφήλιο μέχρι το 2020. Ηδη η Κίνα έχει θέσει σε τροχιά για τον σκοπό αυτό 10 επικοινωνιακούς δορυφόρους και προγραμματίζει την εκτόξευση άλλων έξι μέσα στη νέα χρονιά.  

«Στην τελική του μορφή το Μπεϊντού θα εξυπηρετείται από ένα δίκτυο 35 διαστημικών δορυφόρων, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες στη ναυσιπλοΐα, τις χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές, καθώς και στη μετεωρολογία» δήλωσε ο Ραν Τσενγκί, εκπρόσωπος της κρατικής κινεζικής εταιρίας που παράγει και λειτουργεί το «κινέζικο GPS».  

Το καθεστώς του Πεκίνου «τρέχει» ήδη ένα διαστημικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μελλοντική εγκατάσταση σε τροχιά ενός αποκλειστικά κινεζικού διαστημικού σταθμού και μία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. ΠΗΓΗ: tovima.gr
TAGS