Η Κίνα σχεδιάζει να ξεκινήσει να λανσάρει διαστημικά εργαστήρια και επανδρωμένα διαστημόπλοια, ενώ προετοιμάζεται να χτίσει διαστημικούς σταθμούς μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα τουλάχιστον με ένα χρονοδιάγραμμα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη και υποδεικνύει πως το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας αρχίζει να αποκτά μια πιο δυνατή παρουσία. Το Διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας έχει ήδη σημειώσει σημαντικές καινοτόμες επιτυχίες σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αν και υπολείπεται ακόμα κατά πολύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, σε διαστημική τεχνολογία και εμπειρία.

Η χώρα θα συνεχίσει την εξερεύνηση της Σελήνης με χρήση ανιχνευτών, θα ξεκινήσει την περισυλλογή δειγμάτων από την επιφάνεια του φεγγαριού, ενώ θα «προωθήσει την εξερεύνηση» πλανητών, αστεροειδών και του ήλιου.

Ορισμένα στοιχεία του προγράμματος της Κίνας, και ιδίως η εκτόξευση επίγειου πυραύλου για την καταστροφή ενός ανενεργού δορυφόρου της, έχουν θορυβήσει τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες θεωρούν ότι τέτοιου είδους κινήσεις θα μπορούσαν να παραπέμψουν σε στρατικοποίηση του διαστήματος.


Τέλος, επειδή ακριβώς το όλο πρόγραμμα έχει αναλάβει ο στρατός της Κίνα, οι ΗΠΑ φαίνονται απρόθυμες να συνεργαστούν με τη χώρα, παρόλο που εκείνη επιμένει ότι το πρόγραμμά της έχει ειρηνικούς και μόνο σκοπούς.

Πηγή: proho.gr
TAGS