Σε όλες τις χώρες του κόσμου οι άνθρωποι λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, όπως για παράδειγμα με την αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με νέους οικολογικούς λαμπτήρες ή εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκά συστήματα.
Ωστόσο, μια αρχιτεκτονική εταιρία από το Χονγκ-Κονγκ σχεδιάζει να λάβει πολύ πιο δραστικά μέτρα. Φαίνεται πως ο μηδενικός αντίκτυπος στο περιβάλλον δεν είναι αρκετός για την εταιρία η οποία σχεδιάζει ένα νέο κτίριο το οποίο θα καταναλώνει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους καθαρίζοντας έτσι την ατμόσφαιρα στις πόλεις.

Τα κτίρια είναι υπεύθυνα για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας (στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό υπολογίζεται σε περίπου 39%). Αυτό επίσης σημαίνει ότι είναι υπεύθυνα για την εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου.

Οι αρχιτέκτονες της εταιρίας 10 Design σχεδιάζουν να ενσωματώσουν στο νέο κτίριο συστήματα τα οποία θα «καταναλώνουν» τις ακαθαρσίες, τους ρύπους και τα βακτηρίδια της ατμόσφαιρας.

Για να το πετύχουν αυτό θα τοποθετήσουν στο κτίριο μια επίστρωση από διοξείδιο του τιτανίου. Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ισχυρά οξειδωτικός παράγοντας, έτσι καθώς οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν στο κτίριο, η χημική αντίδραση που προκύπτει εξουδετερώνει τις τοξίνες παράγοντας νερό και οξυγόνο.

Η δομή του κτιρίου θα είναι τέτοια που θα διευκολύνει τη διαδικασία καθαρισμού ενώ το νερό που θα παράγεται από τη διαδικασία θα πέφτει στο έδαφος ως βροχή.

Σύμφωνα με την εταιρία, αν όλα τα κτίρια στο κέντρο των πόλεων χρησιμοποιούσαν παρόμοια τεχνολογία τότε η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μειωνόταν κατά 80%.

Πηγή: pro.com.gr