Η Βαρκελώνη στην Ισπανία πρόκειται να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη με ευρεία υποστήριξη για ανέπαφες πληρωμές. Μια συνεργασία μεταξύ της Visa και της ισπανικής τράπεζας La Caixa, θα δει την έκδοση περισσότερων από ένα εκατομμύριο νέων καρτών που θα υποστηρίζουν την μέθοδο των ανέπαφων πληρωμών. Περί τα 500 ΑΤΜ θα αναβαθμιστούν και 15.000 νέα τερματικά θα εγκατασταθούν σε τοπικές επιχειρήσεις. Η τεχνολογία θα υποστηρίζει επίσης τις NFC (κοντινού πεδίου επικοινωνία) πληρωμές που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα.

Χρησιμοποιώντας το σύστημα, οι πληρωμές μέχρι και 20€ θα μπορούν να πραγματοποιηθούν απλά με το πέρασμα της κάρτας μπροστά από ένα «ανέπαφο» τερματικό. Για χρηματικές συναλλαγές άνω του ποσού αυτού, θα απαιτείται η εισαγωγή PIN. Η εγκατάσταση θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, και η La Caixa ελπίζει να έχει το 50% των πελατών της στην Βαρκελώνη, εξοπλισμένο με τις νέες κάρτες από το τέλος Φεβρουαρίου, με το υπόλοιπο ποσοστό να τις αποκτά μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του χρόνου.

Το project της Βαρκελώνης ακολουθεί μία παρόμοια εταιρική σχέση μεταξύ της Visa και της La Caixa στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας.

Οι ανέπαφες πληρωμές δείχνουν να απογειώνονται το 2012. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, McDonalds και Starbucks έχουν ήδη αποδεχθεί αυτή τη γρήγορη και ανώδυνη μέθοδο πληρωμής, ενώ και στις ΗΠΑ πρωτοβουλίες όπως το Google Wallet, το οποίο επιτρέπει τις ανέπαφες πληρωμές μέσω υποστηριζόμενων smartphones, αρχίζουν και κερδίζουν έδαφος.

Μάλιστα, η λύση της Google έχει γίνει αποδεκτή και υποστηρίζεται από μία σειρά επιχειρήσεων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης και του New Jersey Transit.

Πηγή: proho.gr