Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού να παραιτηθεί. Γράφει η Λήδα Πιμπλή.

Ο Σωτήρης Χατζάκης είναι ένας άνθρωπος με σπάνια ταλέντα. Η σκηνοθετική δεξιότητα είναι το ένα εξ’ αυτών. Το άλλο είναι η ικανότητα του να εμπλέκεται σε διενέξεις. Στη διάρκεια της θητείας του στο Εθνικό Θέατρο κατάφερε να έρθει σε ρήξη, ο ίδιος ή μέσω ανθρώπων του στενού περιβάλλοντός του, με άξιους συνεργάτες του θεάτρου, τη σκηνογράφο και ενδυματολόγο Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, τους σκηνοθέτες Δημήτρη Μαυρίκιο, Στάθη Λιβαθινό και Βασίλη Βαφέα και με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του οργανισμού Σταύρο Ξαρχάκο. Για το τέλος μας επιφύλαξε και μια παρά τρίχα δικαστική διένεξη με τον Δημήτρη Καρατζά, εναντίον του οποίου υπέβαλλε αγωγή ζητώντας το «ευτελές» ποσό των 300.000 ευρώ για απαξιωτικά σχόλια που δημοσίευσε ο σκηνοθέτης στην προσωπική ιστοσελίδα του. Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση του πρόωρου τερματισμού της παράστασης «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Πιραντέλο στους διαδρόμους του θεάτρου.

Η αλήθεια είναι πως το να περιμένεις από έναν άνθρωπο της ιδιοσυγκρασίας του κυρίου Χατζάκη να αποχωρήσει ησύχως από το Εθνικό ουκ ανδρός σοφού –άλλωστε ήταν κοινό μυστικό ο αγώνας που είχε δώσει επί σειρά ετών για να αναλάβει τη θέση του διευθυντή. Ως εκ τούτου υποθέτουμε πως ούτε και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης έτρεφε παρόμοιες ελπίδες –ως παλιά καραβάνα στον χώρο του πολιτιστικού ρεπορτάζ γνώριζε καλά σε ποιον απευθύνονταν όταν ζήτησε την παραίτησή του. Το γεγονός ότι ο Σωτήρης Χατζάκης έχει θητεύσει και στο παρελθόν σε δημόσιους θεατρικούς οργανισμούς (ΔΗΠΕΘΕ Σερρών (1993-1994), Εθνικό Θέατρο (2005-2006), ΚΘΒΕ (2009-2013) δεν σημαίνει ότι αντελήφθη πως η ευθύνη για την κατεύθυνση που παίρνουν αυτοί οι οργανισμοί βαρύνει και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.Και στο τέλος τέλος ούτε ο πρώτος είναι που αρνείται να δώσει την παραίτησή του. Εδώ ο αντιπρόεδρος του πολύπαθου Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Νίκος Σέκερης αξίωσε να του φέρουν τον χωροφύλακα για να αποχωρήσει από τη θέση του.

Αυτό όμως που μάλλον δεν περίμενε ούτε ο έμπειρος κύριος Νίκος Ξυδάκης από τον Σωτήρη Χατζάκη είναι η επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης, ο οποίος έσπευσε να συμπεράνει πως ο καλλιτεχνικώς διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου «διώκεται για πολιτικούς λόγους»!

Το πόθεν προέρχεται η πληροφόρηση του προέδρου είναι ένα θέμα που μένει να διευκρινιστεί και επισήμως, μην τυχόν και έχουμε κάνει το λάθος να ρίξουμε τις ευθύνες εκεί που δεν αναλογούν.