Το θεατρικό έργο της Μαρί Ντιάιγ που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου 2014 «Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque» συνεχίζεται στο Θέατρο Βικτώρια κατ’ απαίτηση του κοινού.

Μερικές παραστάσεις τις ακούς αλλά ποτέ δεν τις βλέπεις. Είναι τόσο μικρή η διάρκεια ζωής τους, λόγω εναλλασσόμενου ρεπερτορίου, ανειλημμένων υποχρεώσεων των συντελεστών και άλλων μυστηρίων της θεατρικής ζωής που, μέχρι να τα πάρεις χαμπάρι και να πράξεις τα δέοντα, το ταμείο έχει κατεβάσει ρολά.

 

Για καλή μας τύχη τη «Χίλντα» της Μαρί Ντιάιγ που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Μαυρογεωργίου θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε. Πρόκειται για μια παράσταση που ανέβηκε πέρυσι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου 2014 «Το Γαλλικό Θέατρο à la Grecque» και «έγραψε» στο κοινό. Όμως, τρεις παραστάσεις ήταν αυτές –τι να προφτάσουν οι περισσότεροι;- κι έτσι μείναμε με την ελπίδα.

Η φετινή σοδειά των παραστάσεων στο Θέατρο Βικτώρια ήταν, ευτυχώς, πιο γενναιόδωρη. Ως την Πέμπτη 7 Μαΐου θα διαρκέσουν τελικά οι παραστάσεις του έργου (Τετάρτη και Πέμπτη πάντα) επιτρέποντας έτσι στο κοινό να παρατηρήσει την περιπέτεια της νεαρής υπηρέτριας Χίλντα και της κυρίας της, οι οποίες οδηγούνται αναπότρεπτα στην καταστροφή αφού το «αφεντικό» επιμένει να εφαρμόσει κατ’ οίκον τις ιδέες της περί ισότητας και δημοκρατίας.

 

Η σκηνοθεσία αναδεικνύει τις αρετές του κειμένου, ένα δοκίμιο για την ουτοπία της συνύπαρξης, –η συγγραφέας έχει βραβευτεί με τα βραβεία Femina (2001) και Goncourt (2009) για  τα μυθιστορήματά της ενώ έργα της παίζονται σταθερά στο θέατρο από το 2000-, οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές και η χρονική συγκυρία ιδανική.

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης

Kοστούμια: Κωσταντίνος Ζαμάνης

Φωτογραφίες: Γιάννης Καραμπάτσος

Video: plays2place productions

Βοηθός σκηνοθέτη: Γωγώ Μαραγγούλη

Ερμηνεύουν: Άννα Κουτσαφτίκη, Νικόλας Πιπεράς, Νατάσα Εξηνταβελώνη

«Χίλντα» της Μαρί Ντιάιγ, Θέατρο Βικτώρια, Μαγνησίας 5 & 3ης Σεπτεμβρίου 119, Αθήνα (στάση πλ. Βικτωρίας), τηλ: 210-8233125. Ημέρες και ώρες: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00 έως 7 Μαΐου. Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 10 ευρώ (προπώληση από Viva.gr), 8 ευρώ (συνταξιούχων / φοιτητικό) 8 ευρώ (ανέργων). Για κράτηση και αγορά εισιτηρίων: 210-8233125 / 6972964339, www.viva.gr.