Η παράσταση του σαιξπηρικού έργου σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ συνεχίζεται έως την Κυριακή 3 Μαΐου.

Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Σαίξπηρ ανεβαίνει αυτές τις ημέρες στην Αθήνα σε μια παράσταση που προκάλεσε θόρυβο πριν ακόμα ανοίξει η αυλαία της σκηνής. Αναμενόμενο θόρυβο, αφού πρωταγωνιστής είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους έλληνες ηθοποιούς, ο Γιώργος Κιμούλης, και σκηνοθέτης ένας από τους σταρ της σύγχρονης ευρωπαϊκής θεατρικής σκηνής, ο  σλοβένος Τομάζ Παντούρ.

 

Ο «Βασιλιάς Ληρ» έκανε τελικά πρεμιέρα την περασμένη Πέμπτη (16/4) στην κατάμεστη αίθουσα Δ’ του πολυχώρου Πειραιώς 260 και οι πρώτες αντιδράσεις, όπως καταγράφτηκαν στις σχετικές ιστοσελίδες και στα social media, ήταν οι εξής:

 

Πρώτα ο Κιμούλης. Ο ηθοποιός στην αναμέτρησή του με τον Βασιλιά Ληρ απέδειξε ότι έχει το απαραίτητο μέγεθος και την ωριμότητα που απαιτεί ο ρόλος, ένας από τους πιο δύσκολους του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Διαχειρίζεται την μετάβαση από την αλαζονεία  της εξουσίας στην συνειδητοποίηση της μοναξιάς και της αδυναμίας του με τρόπο αριστοτεχνικό, χωρίς περιττές κορώνες και ακροβατισμούς.

Κατόπιν ο σκηνοθέτης. Ο Τομάζ Παντούρ επέβαλε έναν γρήγορο ρυθμό στην παράσταση, απλώνοντας της σε όλη την έκταση της αχανούς σκηνής. Και, παρά το εμπόδιο της γλώσσας, απέφυγε τα πολλά στραβοπατήματα.

Για τους υπόλοιπους ηθοποιούς. Η Κόρα Καρβούνη (Γκόνεριλ)  και η Στεφανία Γουλιώτη (Ρέγκαν) έλαμψαν με τις ερμηνείες τους ενώ στο ύψος των περιστάσεων στάθηκαν και οι υπόλοιποι συντελεστές.

 

Για την σκηνογραφία. Τα σκηνικά και τα κοστούμια, έργα των μόνιμων συνεργατών του Παντούρ Sven Jonke και Felype de Lim, καθώς και οι φωτισμοί του Juan Gomez Cornejo ήταν απλά εξαιρετικά –ένα μάθημα για τους περισσότερους έλληνες ενδυματολόγους, σκηνογράφους και φωτιστές.

Βασιλιάς Ληρ, Πειραιώς 260 – Αίθουσα Δ’. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 20:30 (έως την Κυριακή 3 Μαΐου 2015). Τιμές εισιτηρίων: 20€, 15€ φοιτητικό, 12€ εκπτωτικό. Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 4838726.

Προπώληση εισιτηρίων:

VIVA: http://www.viva.gr/…/th…/peiraios-260-ktirio-d/vasilias-lir/

Public: Σύνταγμα, Καραγιώργη Σερβίας 1, Αθήνα, 10563, αλλά και σε όλα τα Public.

ΙΑΝΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ: Σταδίου 24, Αθήνα 105 64, Ελλάδα

Παπασωτηρίου - Πανεπιστημίου: Πανεπιστημίου 37 & Κοραή

RELOAD: Πανεπιστημίου 54, Αθήνα, 105 64

Πειραιώς 260 (τρεις ώρες πριν την παράσταση)