Ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού αποφάσισε τον πρόωρο τερματισμό της θητείας του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου λόγω παραβάσεων του ιδρυτικού νόμου που διέπει τον οργανισμό.

Ο «πάγος» στις σχέσεις μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου επιτέλους «έλιωσε». Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πριν από λίγο τον πρόωρο τερματισμό της θητείας του Σωτήρη Χατζάκη καθώς και του προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του θεάτρου λόγω σοβαρών παραβάσεων των κανόνων λειτουργίας του οργανισμού.

Ποιες είναι οι παραβάσεις που καταλογίζονται στον Σωτήρη Χατζάκη και στους συν αυτώ; Σύμφωνα με τα όσο περιέχονται στην ανακοίνωση του υπουργείου αυτές συνοψίζονται σε τέσσερα σημεία:

  1. Παράλειψη ανάρτησης εν περιλήψει στη «Διαύγεια» των συμβάσεων έργου του καλλιτεχνικού και τεχνικού προσωπικού.
  2.  Υπέρβαση του μέγιστου ανά θητεία επιτρεπτού αριθμού συμβάσεων του Καλλιτεχνικού Διευθυντή με το Εθνικό Θέατρο ετησίως.
  3.  Υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού συμβάσεων μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου με το Εθνικό Θέατρο, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους.
  4.  Έλλειψη σύμπνοιας και διάθεσης συνεργασίας με την εποπτεύουσα Αρχή.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι ο Σωτήρης Χατζάκης σε ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε προς τους δημοσιογράφους του πολιτιστικού ρεπορτάζ στις 8 Απριλίου υποστηρίζει ότι το Εθνικό Θέατρο δεν έχει καμία υποχρέωση ανάρτησης των συμβάσεων με τους καλλιτέχνες στο διαδίκτυο-Διαύγεια και ότι την άποψή του αυτή στηρίζει και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Υποστηρίζει επίσης ότι η υπέρβαση του μέγιστου ανά θητεία επιτρεπτού αριθμού συμβάσεων του Καλλιτεχνικού Διευθυντή με το Εθνικό Θέατρο ετησίως συνέβη «ύστερα από απαίτηση όλων των καλλιτεχνών» λόγω ρήξης της επαγγελματικής σχέσης μεταξύ του προηγούμενου σκηνοθέτη και του θιάσου.

Η παύση του Σωτήρη Χατζάκη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και ο διορισμός νέου μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να βάλει τέλος στην αναστάτωση που επικρατεί εδώ και μήνες στους διαδρόμους του οργανισμού. Μάλιστα, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, το οποίο είχε προσφύγει επανειλημμένα στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλοντας παραβάσεις της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αδιαφανείς πρακτικές, σπατάλες και πολιτική διπλών αμοιβών, ανέστειλε την στάση εργασίας που είχε προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 22 Απριλίου.