Το έργο που έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα μεταφερθεί τις επόμενες ημέρες στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας.

Καταρχήν δύο λόγια για την υπόθεση του έργου. Τον Ιούλιο του 1989 ο Δημήτρης Καλαφάτης, 40 περίπου ετών, σκίζει κατά λάθος το λαιμό του. Η πληγή δεν κλείνει, κακοφορμίζει∙  τα ρούχα τού ήρωα αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες, ματωμένα και ταλαιπωρημένα. Ο Καλαφάτης γράφει για την κατάσταση του στον επιστήθιο φίλο του. Οι επιστολές αυτές αποτελούν την πρώτη ύλη για το πρώτο θεατρικό έργο του Ευθύμη Φιλίππου, σεναριογράφου, συνεργάτη του Γιώργου Λάνθιμου, ο οποίος υπέγραψε τα σενάρια για τις ταινίες «Κοινόδοντας», «Άλπεις» και «The Lobster».

 

Ένα θεατρικό έργο γραμμένο υπό μορφή επιστολών, στο πρότυπο των επιστολογραφικών αριστουργημάτων του Ρουσσώ, του Λακλό και του Γκαίτε, παρουσιάζει ενδιαφέρουσες περιπλοκές σε σχέση με την σκηνική απόδοσή του. Η νεαρή σκηνοθέτης και ηθοποιός Αργυρώ Χιώτη, παλιά μας γνώριμη από το «Domino» που ανέβασε με την ομάδα της, Vasistas, στην ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, επέλεξε μια δύσκολη οδό. Αποφάσισε να «διαβάσει» το έργο σαν ένα σουρεαλιστικό punk ορατόριο, τοποθετώντας τους ηθοποιούς της σε ένα ρινγκ μέσα στο οποίο εναλλάσσονται «κινούμενες εικόνες». Τα πρόσωπα της αλληλογραφίας ζωντανεύουν μέσα από την ανάγνωση των επιστολών του Δημήτρη Καλαφάτη. Το αποτέλεσμα είναι εικαστικά εντυπωσιακό, ατμοσφαιρικό και αποκαλυπτικό μιας κοινωνίας της οποίες οι πληγές παραμένουν ανοιχτές ενώ ο χρόνος περνάει.

 

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη

Σύμβουλος Δραματουργίας: Χριστιάνα Γαλανοπούλου

Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Μουσική: Γιάννης Αγγελόπουλος (Jan van de Engel)

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δάφνη Κούτρα, Ματίνα Περγιουδάκη

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Ariane Labed

Ηθοποιοί, ομάδα Vasistas: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ελένη Βεργέτη, Ευθύμης Θέου, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη

Για τα ΑΙΜΑΤΑ συνεργάζονται με την ομάδα Vasistas οι:

Κώστας Κουτσολέλος και Εύη Σαουλίδου

 

«Αίματα», Δημοτικό  Θέατρο Απόλλων, Όθωνος Αμαλίας 6, τηλ. 2610623730, 23-26 Απριλίου.