Η ομάδα παραστατικών τεχνών προΤΑΣΗ θα περιοδεύσει το Μάιο την Κρήτη με το τέταρτο από τα «Έργα Δωματίου» του μεγάλου σουηδού δραματουργού.

Ο «Πελεκάνος» είναι έργο της τελευταίας περιόδου του Στρίντμπεργκ, όταν εκείνος έχει κατασταλάξει πλέον σε μια πιο ήρεμη -αλλά όχι λιγότερο σκληρή- θεώρηση της ανθρώπινης κατάστασης. Σε αυτό ο συγγραφέας κωδικοποιεί αυτοβιογραφικά στοιχεία –ο τρίτος και τελευταίος γάμος του έχει καταλήξει σε διαζύγιο-, οικογενειακά μυστικά και επικεντρώνεται στα θεμελιώδη ζητήματα που χαρακτήρισαν την τρίτη, κυρίως, περίοδο της δραματουργίας του: τον έρωτα και τον θάνατο, τη σεξουαλικότητα, το ζόφο και τη βία στις οικογενειακές σχέσεις.

 

Οι συντελεστές της ομάδας προΤΑΣΗ αποφάσισαν να μεταφέρουν το έργο του Στρίντμπεργκ στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Στόχους τους να αναδείξουν την αποσύνθεση του οικογενειακού θεσμού, τη χαμένη αξιοπρέπεια, την υποτίμηση της ανθρώπινης υπερηφάνιας, την αντιστροφή των ρόλων (θύτη - θύματος) μέσω ενός ανελέητου, επαναλαμβανόμενου παιχνιδιού εκδίκησης. Η σαδιστική εξωτερίκευση των μη διαχειρίσιμων συναισθημάτων των ηρώων είναι ο άξονας πάνω στον οποίο κινείται η νέα σκηνοθετική προσέγγιση.

 

Τώρα ο «Πελεκάνος» του Στρίντμπεργκ, όπως τον οραματίστηκαν τα μέλη της ομάδας που συγκροτήθηκε το 2005 και από τότε έχει διανύσει μίλια θεατρικού δρόμου, ανοίγει τα φτερά του για την Κρήτη, τόπο καταγωγής τεσσάρων εκ των συντελεστών της.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Απόδοση – διασκευή – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης

Σκηνικός χώρος: Βαγγέλης Γρηγοράκης

Εικαστικά έργα: Αντώνης Κοσμαδάκης 

Φωτογραφίες – σχεδιασμός έντυπου υλικού: Κατερίνα Καμηλάκη

Επικοινωνία: Φανή Καλαθάκη

Τρέιλερ – μαγνητοσκόπηση παράστασης: Studio Rosso / Κωνσταντίνα Πάλλη – Νικολάι Ντορόζκιν

 

 

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) οι ηθοποιοί:

Νικόλας Αλεξίου (Γιος / Γαμπρός)

Σοφία Δερμιτζάκη (Μητέρα)

Δέσποινα Σπυριδοπούλου (Κόρη / Γαμπρός)

Ο «Πελεκάνος» της ομάδας προΤΑΣΗ θα παρουσιαστεί σε 10 παραστάσεις σε πόλεις της Κρήτης: Χανιά, Στούντιο «Όξω Νου» (Αγίας Κυριακής 29, Ταμπακαριά Χαλέπας), Σαββάτο 2 - Κυριακή 3 Μαΐου 2015 στις 21:30. Ηράκλειο, Θέατρο Κρήτης (Καπετάν Χαραλάμπη 1, όπισθεν ΟΤΕ), Τετάρτη 6 – Πέμπτη 7 – Παρασκευή 8 – Σαββάτο 9 – Κυριακή 10 και Δευτέρα 11 Μαΐου στις 21:30. Ρέθυμνο, The Garage (Δημοκρατίας 36), Τετάρτη 13 Μαΐου στις 21:30. Σητεία, «Τεχνοχώρος» Δήμου Σητείας, (τέρμα οδού Φουνταλίδου, παραπλεύρως Λέσχης Σίτισης Τ.Ε.Ι.) Παρασκευή 15 Μαΐου στις 21:30.

Πληροφορίες – κρατήσεις: 699 7166210. Γενική είσοδος: 10 ευρώ.