Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα φιλοξενήσει για τρία βράδια την πολυβραβευμένη παράσταση «Hate Radio» για τον ρόλο του ραδιοφώνου στον εμφύλιο της Ρουάντα.

Για τον ρόλο των μίντια στην υποδαύλιση του φυλετικού μίσους και του ρατσισμού πολλοί έχουν διατυπώσει άποψη. Ελάχιστοι ωστόσο μπήκαν στον κόπο να ερευνήσουν και να αναδείξουν συγκεκριμένα περιστατικά και μάλιστα μέσω της τέχνης.

Ο Μίλο Ράου, ελβετός σκηνοθέτης και συγγραφέας, εισηγητής του θεάτρου της «επανάδρασης» (reenactment), αποφάσισε, σε συνεργασία με το International Institute of Political Murder, να ρίξει άπλετο φως στην ανάμειξη ενός συγκεκριμένου ραδιοφωνικού σταθμού της Ρουάντα στην υποκίνηση της γενοκτονίας των Τούτσι και των μετριοπαθών Χούτου το 1994. Μετά από συστηματική έρευνα, αντλώντας υλικό από αυτόπτες μάρτυρες, μελέτες και αρχειακό υλικό, ο Ράου κατέληξε σε μία παράσταση, υπό μορφή ραδιοφωνικής εκπομπής, η οποία εξετάζει τον ρόλο του σταθμού RTML (Radio-Télévision Libre des Mille Collines) και τους χειρισμούς των δημοσιογράφων του οι οποίοι επί μήνες προετοίμαζαν τη γενοκτονία προπαγανδίζοντας συστηματικά υπέρ της εξάλειψης των Τούτσι.

 

Ο δημιουργός του έργου μεταχειρίζεται επαγγελματίες ηθοποιούς που έζησαν τα γεγονότα, οι οποίοι υποδύονται τους παρουσιαστές της εκπομπής. Οι θεατές βάζουν τα ακουστικά και μπαίνουν στη θέση των ακροατών.

Η παράσταση «Hate Radio» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Αβινιόν. Ακολούθως παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Theatertreffen του Βερολίνου και από τότε έχει περιοδεύσει σε 15 χώρες, αποσπώντας θριαμβευτικές κριτικές.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Milo Rau

Δραματουργία & Έρευνα: Jens Dietrich

Σχεδιασμός Σκηνικών & Κοστουμιών: Anton Lukas

Βίντεο: Marcel Bächtiger

Ήχος: Jens Baudisch

Παίζουν: (ζωντανά) Afazali Dewaele, Sébastien Foucault, Diogène Ntarindwa, Bwanga Pilipili· (σε βίντεο) Estelle Marion, Nancy Nkusi

Βοηθός Σκηνοθέτη: Mascha Euchner-Martinez

Διεύθυνση Παραγωγής & Δραματουργία: Milena Kipfmüller

Δημόσιες Σχέσεις: Yven Augustin

Επιστημονική συνεργασία: Eva-Maria Bertschy

Σχεδιασμός ταυτότητας: Nina Wolters

Σχεδιασμός Web: Jonas Weissbrodt

Ακαδημαϊκοί σύμβουλοι: Marie-Soleil Frère, Assumpta Mugiraneza & Simone Schlindwein

Επιλογή ηθοποιών (Βρυξέλλες/ Γενεύη): Sebastiâo Tadzio

Επιλογή ηθοποιών (Κιγκάλι): Didacienne Nibagwire

 

«Hate Radio», Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Ίδρυμα Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα, Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 13-15 Μαΐου, 8.30. Για πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 210 900 5 800 και στο www.sgt.gr. Τιμές εισιτηρίων: 15 €, 10 € (φοιτητικό) 5 € (άνεργοι).