Τρεις ομιλίες του μεγάλου πολιτικού στη Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1932 αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παράστασης που θα ανεβεί την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.

Το κείμενο που ακολουθεί βασίζεται στον πρόλογο του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου από το βιβλίο του «Ελευθέριος Βενιζέλος, τρεις αγορεύσεις», εκδ. Ευρασία, Αθήνα 2000, από τις οποίες άντλησαν οι συντελεστές της παράστασης «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1932».

Η σκηνή είναι στη Βουλή των Ελλήνων. Άνοιξη του 1932. Ο τόπος βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Από το 1929 η μεγάλη κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αρχίσει να κλονίζει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Η κρίση εξαπλώνεται. Περνάει στην Ευρώπη. Το φθινόπωρο του 1931 η αγγλική λίρα εγκαταλείπει τη χρυσή βάση. Για μια χώρα σαν την Ελλάδα που, ύστερα από μια δεκαετία πολέμων, έχει ακόμη καυτά τα προβλήματα της προσφυγιάς, η κατάσταση γίνεται ασφυκτική. Και η οικονομική κρίση έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών. Εκεί ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος παίρνει το λόγο. Σε τρεις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, 30, 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 1932.

Οι τρεις αυτές αγορεύσεις παρουσιάζουν, εκεί που δεν το περιμένει κανείς, μια ανασκόπηση, ένα πανόραμα της ελληνικής πολιτικής στα κρίσιμα και επώδυνα χρόνια του Διχασμού και της Μικρασιατικής καταστροφής. Είναι σαν να βλέπεις μια φωτογραφία της στιγμής, ένα ενσταντανέ της εποχής εκείνης με το Βενιζέλο στο βήμα, τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Παναγή Τσαλδάρη στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Και η συζήτηση φαίνεται να εστιάζεται αρχικά στην ανάγκη να ληφθούν έκτακτα οικονομικά μέτρα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και στην πρόταση του Βενιζέλου για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Πρόταση που έχει απορρίψει η αντιπολίτευση. Να όμως που όσο προχωρεί η αγόρευση του Βενιζέλου, αυτή η φωτογραφία της στιγμής ζωντανεύει και ξετυλίγεται σαν μια κινηματογραφική ταινία, παίρνει ένα βάθος χρόνου για να πάει πίσω στη Δίκη των Εξ, πιο πίσω στη Μικρασιατική εκστρατεία και πιο πίσω στη μεταπολίτευση του ’20, τις διαπραγματεύσεις της ειρήνης στο Παρίσι το 1919, για να καταλήξει είκοσι σχεδόν χρόνια νωρίτερα, τότε που άρχισε η σύγκρουση του Βενιζέλου με το Βασιλιά… 

Όπως γίνεται φανερό, η παράσταση που ανέβηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο στα Χανιά στο θέατρο Κυδωνία με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του πολιτικού κινείται στον χώρο του θεάτρου-ντοκουμέντου, κληρονόμου του ιστορικού δράματος. Αντλώντας αποσπάσματα από τις ομιλίες  του Ελευθέριου Βενιζέλου αλλά και από το φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό του Ιδρύματος Βενιζέλου επιχειρεί να φωτίσει πλευρές της προσωπικότητας του πολιτικού αλλά και να αναδείξει τις ομοιότητες ανάμεσα στις δύο ιστορικές συγκυρίες: το 1932 και το 2015.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία, προσαρμογή κειμένων: Μιχάλης Βιρβιδάκης

Βοηθοί σκηνοθέτες: Ρίτα Μαρτσάκη και Αιμίλιος Καλογερής

Βίντεο παράστασης: Σταύρος Ψυλλάκης

Σκηνικά και κοστούμια: Ξανθή Κόντου

Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος

Φωτισμοί: Μαρία Μπαλαντίνου και Γιώργος Πέντες

Στον ρόλο του Ελευθέριου Βενιζέλου ο Μιχάλης Βιρβιδάκης

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1932», Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, http://www.historical-museum.gr/, Σοφοκλή Βενιζέλου και Λυσίμαχου Καλοκαιρινού, Ηράκλειο, Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Μαΐου, στις 9.00 μμ. Γενική Είσοδος : 12 ευρώ. Για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του ΙΜΚ: 2810-283219, 2810-288708.