Το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ζωντανεύει στη σκηνή της Αίθουσας Τέχνης της Κοζάνης από την Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRA και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η μεταφορά μυθιστορημάτων στο θεατρικό σανίδι, αν και κοινή πρακτική εδώ και χρόνια, δεν παύει να είναι μια επιχείρηση με πολλούς κινδύνους. Πόσες φορές δεν είδαμε αριστουργήματα να κατακρεουργούνται από ικανούς ηθοποιούς λόγω των άστοχων επιλογών του σκηνοθέτη-διασκευαστή;

Ευτυχώς, στην περίπτωση της παράστασης του παπαδιαμαντικού «Οι έμποροι των εθνών», υπάρχουν λόγοι για να είμαστε αισιόδοξη. Ο ένας είναι η ίδια η ύφανση των έργων του Παπαδιαμάντη που προσφέρονται για θεατρική αξιοποίηση (θυμηθείτε τη «Φόνισσα»). Ο άλλος είναι οι μαρτυρίες των θεατών της παράστασης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών πρώτα το 2011, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα, αλλά και αργότερα στο Σύγχρονο Θέατρο στο Γκάζι. Στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι πρόκειται για μια από τις αξιόλογες παραστάσεις που είδαν το φως των προβολέων τα τελευταία χρόνια.

Επί το έργον. Το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη διαπραγματεύεται την υπέρβαση των ορίων της ανθρώπινης φύσης που καταπονείται στη δίνη μιας ερωτικής παρόρμησης την εποχή της βενετικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου αναδεικνύοντας έτσι τη συγκρουσιακή σχέση Δύσης και Ανατολής. Η δράση του τοποθετείται μεταξύ 1199 και 1207, δηλαδή λίγο πριν και λίγο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της τέταρτης Σταυροφορίας. Τότε η Αυγούστα εγκαταλείπει τον σύζυγό της Ιωάννη Μούχρα και ακολουθεί τον Βενετό Μάρκο Σανούτο, αιχμάλωτη μιας ακατανίκητης  ερωτικής επιθυμίας που θα της στοιχίσει τη ζωή.

 

Για την παράσταση. Η Ομάδα Θεάτρου ΟΠΕRA (έτος ίδρυσης 2000) υπηρετεί ένα είδος θεάτρου στο οποίο ο λόγος, η μουσική, το τραγούδι και η κίνηση δουλεύονται ξεχωριστά ως στοιχεία μια συνολικής παρτιτούρας. Στο έργο του Παπαδιαμάντη τον ρυθμό δίνει, όπως ήταν αναμενόμενο, ο λόγος τους συγγραφέα με το χαρακτηριστικό γλωσσικό ιδίωμα, το οποίο υπηρετείται από τη μουσική.  Ο Θοδωρής Αμπατζής, ο σκηνοθέτης της παράστασης και σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, ένας από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της νέας γενιάς στη χώρα μας με πολύ σημαντικές σπουδές θεάτρου και μουσικής, υπογράφει και την μουσική της παράστασης.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού

Σκηνοθεσία – Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου

Βίντεο: Στάθης Αθανασίου

Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Μαϊστράλη

B' Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κώστας Καλλιβρετάκης, Νέστορας Κοψιδάς, Μαρία Παρασύρη, Δανάη Σαριδάκη

και οι μουσικοί: Ιάκωβος Παυλόπουλος, Σοφία Ευκλείδου

«Οι έμποροι των εθνών»,  Αίθουσα Τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, Πάρκο Αγίου Δημητρίου, Κοζάνη. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Μαΐου,  9.00 μ.μ.. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 7€, ομαδικό εισιτήριο 5€ (ισχύει για ομάδες άνω των 10 ατόμων). Προπώληση εισιτηρίων: Στην «Αίθουσα Τέχνης» και στα γραφεία του φεστιβάλ (πεζόδομος Ειρήνης και Μουράτη) 10:30 -14:30 και 18:00-22:00.Πληροφορίες: τηλ. 24610 24062, http://dipethekozanis.gr/.