Η ομάδα τέχνης Oberon παρουσιάζει το έργο του Ανδρέα Στάικου «Καρακορούμ» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την Πέμπτη 28 Μαΐου

Τι είναι το Καρακορούμ; Αν πιστέψουμε τις εγκυκλοπαίδειες, πρόκειται για την πρωτεύουσα της μογγολικής αυτοκρατορίας στον 13ο αιώνα και του Βορείου Γιουάν στον 14ο και τον 15ο αιώνα. Τώρα πια είναι ερείπια στη Μογγολία. Καρακορούμ επίσης είναι μια μεγάλη οροσειρά στα σύνορα Πακιστάν, Κίνας και Ινδίας, στη νότια κεντρική Ασία. Η οροσειρά βρίσκεται ανάμεσα στις οροσειρές Κουνλούν στα βορειοανατολικά, το οροπέδιο του Θιβέτ στα ανατολικά, τα Ιμαλάια στα νοτιοανατολικά, την κοιλάδα του Ινδού στα νότια, τα Χίντου Κους στα δυτικά και τα Παμίρ στα βόρεια.

«Καρακορούμ», τέλος, είναι το θεατρικό του Ανδρέα Στάϊκου που παρουσιάζει στις 28 του μηνός, στις οκτώμιση το βράδυ, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Ομάδα Τέχνης Oberon http://cargocollective.com/oberonartgroup, https://www.facebook.com/oberonartgroup, http://oberonartgroup.blogspot.gr/. Μια ομάδα που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2009, με στόχο την αναζήτηση, το πείραμα και την απόδοση κλασικών και μη, κειμένων. Ως τώρα, έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονής Τέχνης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς και έχει ασχοληθεί με κείμενα των  Beckett, Ginsberg, Barker, Kane, Ρίτσου, Γώγου, Σολωμού, Αναγνωστάκη και Φάις.

 

Αυτά για την ιστορία. Ας επικεντρώσουμε όμως στο ίδιο το έργο. Στη δημιουργία του Ανδρέα Στάϊκου που αφορά σε δύο πόρνες/αρτίστες και στον προαγωγό τους. Ταξιδεύουν ως το Καρακορούμ για να συναντηθούν με την θεά τύχη, να αποκομίσουν εύκολα κέρδη, να κατοικήσουν στη γη της επαγγελίας, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με το απόλυτο μηδέν. Γιατί οι προσδοκίες τους διαψεύδονται, τα όνειρά τους συντρίβονται, τις αγωνίες τους τις καταπίνει η άμμος της ερήμου. Θα μπορούσε να είναι μια τραγωδία, ένα δράμα, ένας οδυρμός. Αλλά ο συγγραφέας ενισχύει με αποτελεσματικές δόσεις χιούμορ τη δράση και τον διάλογο, προσθέτοντας λυτρωτικούς τόνους σουρεαλιστικού πνεύματος στο τοπίο της καταστροφής. Και κάπως έτσι αιχμαλωτίζει τον θεατή!

Παίζουν οι Ηλίας Παπαδόπουλος, Δήμητρα Σιάχου και Μελίνα Τριανταφυλλίδου. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Διονύσης Καραθανάσης, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Όλγα Χατζηιακώβου, τη μουσική ο Ηρακλής Πασχαλίδης, τον σχεδιασμό των φωτισμών η Κέλλυ Εφραιμίδου, την επιμέλεια της κίνησης η Μαριάνθη Ψωματάκη, την διδασκαλία των τραγουδιών ο Γιάννης Μαστρογιάννης, την εκτέλεση των κοστουμιών η Ναταλί Νεφέλη Αδαμοπούλου, την εκτέλεση των σκηνικών ο Βασίλης Τζαφέρης, το μακιγιάζ η Κατερίνα Tichakova, και τις  φωτογραφίες ο Στέλιος Καρασταμάτης.

«Καρακορούμ», Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), Θεσσαλονίκη, http://www.mmca.org.gr/, Τετάρτη 28 Μαΐου, ώρα 20:30. Πληροφορίες - κρατήσεις 2310 240002