Το «Mies Julie», βασισμένο στο πασίγνωστο έργο του Στρίντμπεργκ, επέλεξε η σκηνοθέτης Γιάελ Φάρμπερ για την πρώτη εμφάνιση του νοτιοαφρικάνικου θιάσου The Baxter Theatre Centre στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Η Γιάελ Φάρμπερ, η λευκή θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτης από τη Νότια Αφρική, δεν προφταίνει να ανταποκριθεί στις επαγγελματικές υποχρεώσεις της στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Οι θεατρικές παραγωγές που φέρουν την υπογραφή της αποτελούν άσο στο μανίκι κάθε σοβαρής πολιτιστικής διοργάνωσης και μεγάλης θεατρικής σκηνής σε Ευρώπη και Αμερική.

Το «Mies Julie», το έργο με το οποίο η Φάρμπερ θα συστηθεί τις επόμενες ημέρες στο αθηναϊκό κοινό, είναι μια εκτεταμένη διασκευή του έργου του Αύγουστου Στρίντμπεργκ. Πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου το 2012 –ο Guardian και οι New York Times κατέταξαν την παράσταση ανάμεσα στις καλύτερες του 2012- και από τότε περιοδεύει τον κόσμο αποσπώντας διακρίσεις παντού.

Πρόκειται για μια επεξεργασία του (σκανδαλώδους) κειμένου του 1888 που θέτει τις φυλετικές διαφορές στο επίκεντρο αντί των ταξικών. Η Mies Julie είναι κόρη ενός Αφρικάνερ γαιοκτήμονα  που παλεύει να διατηρήσει τα προνόμιά του τα χρόνια που ακολούθησαν το τέλος του Άπαρτχαϊντ. Το βράδυ της Ημέρας της Ελευθερίας που είναι αφιερωμένη στην κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, η Mies Julie θα υποκύψει στις χάρες ενός μαύρου υπάλληλου του πατέρα της, παραπαίοντας μεταξύ μέθης, σεξουαλικού πάθους, μίσους προς τον καταπιεστικό πατέρα και αγωνίας  για το μέλλον. Οι συνέπειες των πράξεων των δύο εραστών θα αποδειχθούν καταστροφικές.

Το έργο είναι μια παραγωγή του Baxter Theatre Centre που λειτουργεί από το 1977 στο Πανεπιστήμιο του Κέηπ Τάουν ως ανεξάρτητος πυρήνας δημιουργίας σε άμεση σύνδεση με την τοπική κοινωνία από την οποία αντλεί έμπνευση και ταλέντο.

 

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο – Σκηνοθεσία Yaël Farber

Πρωτότυπη μουσική Daniel & Matthew Pencer

Τραγούδι – Μουσική Tandiwe “Nofirst” Lungisa

Σκηνικά – Φωτισμοί Patrick Curtis

Παίζουν: Hilda Cronjé (Τζούλια), Bongile Mantsai (Τζων), Zoleka Helesi (Κριστίν).

«Mies Julie», Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς 260 (Η), 11-13 Ιουνίου, ώρα 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€ (μειωμένο), 15€ (φοιτητικό, +65), 5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ).

Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μπορείτε να εξασφαλίσετε: 1. Online με χρέωση πιστωτικής κάρτας στην ιστοσελίδα www.greekfestival.gr 2. Τηλεφωνικά με χρέωση πιστωτικής κάρτας στο 210.3272000 καθημερινά (και Κυριακές) 9:00 - 21:00  3. Από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 4. Από τα Βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, τα Καταστήματα PUBLIC, τα Βιβλιοπωλεία Ιανός και τα Reload Stores.