Η Γιανγκ Τζην Λη, μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες αμερικανίδες θεατρικές δημιουργούς, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας με το έργο της «Straight White Men».

Την ακολουθεί η φήμη της πιο τολμηρής από τη νέα γενιά των συγγραφέων και σκηνοθετών της νεοϋορκέζικης θεατρικής σκηνής αφού οι παραστάσεις της αμφισβητούν το status quo, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τα φυλετικά, θρησκευτικά και σεξουαλικά στερεότυπα. Δυστυχώς έως τώρα δεν είχε καταστεί δυνατό να δούμε κάποια από τις παραστάσεις της Γιανγκ Τζην Λη στην Αθήνα –το προνόμιο της γνωριμίας με το έργο της το είχαν μόνο οι μόνιμοι θαμώνες των θεατρικών σκηνών της Νέας Υόρκης αλλά και του Λονδίνου που και που.

Η έλευση άρα της κορεατικής καταγωγής δημιουργού είναι ένα από τα  δώρα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών προς το κοινό. Μια παράσταση που έρχεται με τις καλύτερες συστάσεις από τους θεατρικούς κριτικούς των New York Times και του Guardian για την ευαισθησία και την εξυπνάδα με την οποία προσεγγίζει ένα θέμα τόσο παλιό όσο και ο μεταβιομηχανικός δυτικός πολιτισμός: τα προνόμια των λευκών ετεροφυλόφιλων ανδρών.

Το στόρι του «Straight White Men» έχει ως εξής: Χριστούγεννα σε κάποια από τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ ο χήρος πατέρας και ο μεγαλύτερος γιος του υποδέχονται τους δύο μικρότερους γιους για να περάσουν μαζί τις γιορτινές ημέρες. Οι τέσσερις άντρες ανήκουν φυσικά στην προαναφερθείσα κατηγορία και μέχρι ενός σημείου συμπεριφέρονται όπως επιβάλει ο ρόλος τους –παλιμπαιδίζουν, κάνουν άνοστα αστεία και απολαμβάνουν το έτοιμο φαγητό τους θρονιασμένοι μπροστά στην τηλεόραση. Όμως, σε αντίθεση με άλλους της ίδιας κατηγοράς, οι τέσσερις της ιστορίας μας έχουν συναίσθηση της προνομιούχου θέσης τους και επιδιώκουν, όταν και όσο αυτό είναι δυνατό, να μην την εκμεταλλεύονται. Σε σημείο που η συνειδητοποίηση αυτή γίνεται τροχοπέδη για την εξέλιξή τους: Τι μπορεί να ζητήσει από τη ζωή, το οποίο είναι ηθικά θεμιτό, κάποιος εκ γενετής προνομιούχος;

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία Young Jean Lee

Συνεργάτις σκηνοθέτις Emilyn Kowaleski

Σκηνογραφία David Evans Morris

Κοστούμια Enver Chakartash

Σχεδιασμός φωτισμών Christopher Kuhl

Σχεδιασμός ήχου Chris Giarmo, Jamie McElhinney

Κίνηση Faye Driscoll

Δραματουργία Mike Farry

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης) Patch Darragh, Frank Boyd, Richard Riehl, Scott Shepherd

Διευθυντής παραγωγής Aaron Rosenblum

«Straight White Men», Πειραιώς 260 (Η), 22-24 Ιουνίου, ώρα έναρξης 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 25€, 20€ (μειωμένο), 15€ (φοιτητικό), 5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ). Εισιτήρια μπορείτε να αποκτήσετε online με χρέωση πιστωτικής κάρτας στην ιστοσελίδα www.greekfestival.gr, τηλεφωνικά με χρέωση πιστωτικής κάρτας στο 210.3272000 καθημερινά (και Κυριακές) 9:00 - 21:00, από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου), Δευτέρα - Παρασκευή 9:00-17:00, Σάββατο 9:00-15:00, από τα Βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, τα Καταστήματα PUBLIC, τα Βιβλιοπωλεία Ιανός και τα Reload Stores.