Το πιο «ερμητικό» από τα έργα της συγγραφέως αναβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών σε σκηνοθεσία του Νίκου Χατζόπουλου.

Δύο άντρες σ’ ένα δωμάτιο. Ο ένας ρίχνει πασιέντζες, ο άλλος κοιτάζει.
Ποια είναι η σχέση τους; Οι λέξεις βρίσκουν και συνάμα χάνουν το νόημά τους.
Η πασιέντζα δεν βγαίνει. Η ισορροπία διαταράσσεται. Ένας άγνωστος εμφανίζεται. Ο άνθρωπος αυτός είναι «μια κάποια… λύσις».

Η Μαρία Λαϊνά, ποιήτρια, θεατρική συγγραφέας, επιμελήτρια, δασκάλα, με εργαλείο της μια γλώσσα ρεαλιστική, στήνει έναν κόσμο αρχετυπικό, πέρα από κάθε ρεαλισμό. Ο σκηνοθέτης και παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ Αθηνών, Νίκος Χατζόπουλος, επιχειρεί να διεισδύσει στα σκοτεινά μονοπάτια των ανθρώπινων σχέσεων και να εξερευνήσει τα μεγάλα διλήμματα που τις χαρακτηρίζουν. Ο ίδιος σημειώνει:

«Χώρος και χρόνος άδηλος. Παρελθόν και παρόν αινιγματικά. Μέλλον απρόβλεπτο. Το μόνο βέβαιο, το μόνο βασανιστικά πραγματικό είναι η γλώσσα. Και μια ταλαντευόμενη επιθυμία. Το έργο της Μαρίας Λαϊνά συμπυκνώνει σε τρία πρόσωπα όλα τα αρχετυπικά διλήμματα που ενυπάρχουν στις ανθρώπινες δοσοληψίες: Μαζί ή κατά μόνας; Απομόνωση ή άνοιγμα στους άλλους; Συνύπαρξη ή επιβολή του ισχυρότερου; Όλα αυτά με οδηγό μια πασιέντζα.
Το τυχαίο έχει κι αυτό τη γοητεία του. Τουλάχιστον, επιφυλάσσει εκπλήξεις».

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία Νίκος Χατζόπουλος

Σκηνικά – κοστούμια Βασίλης Παπατσαρούχας

Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος

Σύνθεση ήχων Λεωνίδας Μαριδάκης

Βοηθός σκηνοθέτη Νικήτας Αναστόπουλος

 Παίζουν: Αργύρης Ξάφης (Άλφα), Κώστας Βασαρδάνης (βήτα), Νίκος Χατζόπουλος (Άγνωστος).

«Η πασιέντζα», Θέατρο Κάρολος Κουν – Φρυνίχου, 20 – 23 Ιουνίου,  ώρα έναρξης 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 20€. 15€ (φοιτητικό, μειωμένο), 5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ). Εισιτήρια μπορείτε να αποκτήσετε online με χρέωση πιστωτικής κάρτας στην ιστοσελίδα http://www.greekfestival.gr, τηλεφωνικά με χρέωση πιστωτικής κάρτας στο 210.3272000 καθημερινά (και Κυριακές) 9:00 - 21:00, από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου), Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-17:00, Σάββατο 9:00-15:00, από τα Βιβλιοπωλεία ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, τα Καταστήματα PUBLIC, τα Βιβλιοπωλεία Ιανός και τα Reload Stores.