Η ξεκαρδιστική κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή παρουσιάζεται την Τετάρτη 22, Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Ιουλίου στη Μονή Λαζαριστών από το ΚΘΒΕ.

Καιρός να θυμηθούμε μια από τις πιο διασκεδαστικές και εύστοχες κωμωδίες ελληνικής «παραγωγής» που έχει γνωρίσει αναρίθμητα ανεβάσματα και έχει οδηγήσει χιλιάδες συνανθρώπους μας σε γέλια μέχρι δακρύων.

Λοιπόν, κεντρικός ήρωας της κωμωδίας που γράφτηκε το 1845 είναι ο Εμμανουήλ Κουτρούλης, πλούσιος ράφτης από τη Σύρα που, κάτω από το ταπεινό και ασήμαντο παρουσιαστικό του, κρύβει μια μεγάλη –και ερωτοχτυπημένη- καρδιά. Αντικείμενο του πόθου του άτυχου ράφτη είναι η κατά πολύ νεότερή του Ανθούσα, κόρη μεγαλοξενοδόχου. Η Ανθούσα, για να μην δυσαρεστήσει τον πατέρα της που καλοβλέπει τον Κουτρούλη για γαμπρό, απαιτεί ο υποψήφιος μνηστήρας της να αφήσει την τέχνη του και να ασχοληθεί με την πολιτική. Ο όρος της για να τον παντρευτεί είναι πως πρέπει να γίνει υπουργός.

 

Ο Κουτρούλης αποδέχεται τον όρο και, με τη βοήθεια του κατεργάρη υπηρέτη του Στροβίλη, αποδίδεται σε έναν αγώνα εξαγοράς οπαδών και ψήφων. Και, προς στιγμήν, τα καταφέρνει. Όμως το πλαίσιο στο οποίο κινείται είναι σαθρό: δημοσιογράφοι, πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες αλλάζουν διαρκώς θέσεις σε ένα παιχνίδι που καθοδηγείται από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, και η μπέσα είναι είδος σε ανεπάρκεια. Και έτσι o Κουτρούλης παντρεύεται μεν την εκλεκτή της καρδιάς του, βρίσκει τον μπελά του δε.

Ο Φαναριώτης Ράγκαβης ήξερε για ποιους έγραφε στην εποχή του. Διανοούμενος και δραστήριος πολιτικός γνώριζε από πείρα τα μέσα που χρησιμοποιούσαν και τα κόμματα («Αγγλόφιλον», «Γαλλόφιλον» και «Ρωσόφιλον») για να κρατηθούν στην εξουσία. Με το έργο του «Του Κουτρούλη ο γάμος» έβγαλε στη σέντρα τους σύγχρονούς του πολιτικούς και ταυτόχρονα ανανέωσε τη θεατρική φόρμα χρησιμοποιώντας στοιχεία από την αριστοφανική κωμωδία, όπως ο χορός.

Το φετινό ανέβασμα είναι παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και υπηρετείται από σημαντικούς συντελεστές.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία- Επεξεργασία κειμένου: Γιάννης Καλατζόπουλος

Σκηνικά: Δανάη Πανά

Κοστούμια: Ίριδα Τσαγκαλίδου

Μουσική -τραγούδια: Δημήτρης Λέκκας

Χορογραφίες: Αναστασία Θεοφανίδου

Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Χατζηιωάννου

Βοηθοί χορογράφου: Λουκία Βασιλείου, Ηλίας Τσάκωνας

Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας

Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Παίζουν: Τάσος Πεζιρκιανίδης (Κουτρούλης), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Στροβίλης), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Ανθούσα), Αστέρης Πελτέκης (Ξανθούλης), Δημήτρης Κολοβός (πατέρας), Χρύσα Ζαφειριάδου (Α’ καμαριέρα- Αγγλία), Λουκία Βασιλείου (Β’ καμαριέρα- Γαλλία), Μαρίνα Χατζηιωάννου (Γ’ καμαριέρα- Ρωσία), Σταυριάννα Παπαδάκη (Δ΄καμαριέρα- κορυφαία), Σοφία Καλεμκερίδου (Καθαρίστρια- κορυφαία), Πέλλα Μακροδημήτρη (Λατζέρισσα- κορυφαία), Στέργιος Τζαφέρης (Θυρωρός- κορυφαίος), Μιχάλης Σιώνας (Α’ σερβοτόρος- Μισθοφάς), Γιάννης Τσάτσαρης (Β’ σερβιτόρος- Σφηκιάς), Θάνος Φερετζέλης (Γ’ σερβιτόρος- Φοιβίσκος), Τίμος Παπαδόπουλος (Δ’ σερβιτόρος- κορυφαίος), Άγγελος Νεράντζης (κηπουρός- κορυφαίος), Δημήτρης Καραβιώτης (Μάγειρας, κορυφαίος).

 

«Του Κουτρούλη ο γάμος» του ΚΘΒΕ, Τετάρτη 22, Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Ιουλίου, στις 21:30, Μονή Λαζαριστών. Τιμές εισιτηρίων: 15 €, 12 € (Φοιτητές,  Άτομα άνω των 65), 8 € (σπουδαστές που εμπίπτουν στο πλαίσιο του Σύμφωνου Συνεργασίας ΚΘΒΕ – Υπουργείου Παιδείας και συνοδοί ΑΜΕΑ).

Προπώληση εισιτηρίων: Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου,  Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 21:00 & τηλέφωνο για πληροφορίες 2315 200200, καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, OTE SHOP, www.tickethour.com, Tράπεζα Πειραιώς (από τα μηχανήματα APS), Viva Τηλ. 11876 & www.viva.gr, καταστήματα Public Θεσσαλονίκης, www.public.gr, καταστήματα Ιανός, καταστήματα Seven Spots