Ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες, ο Δήμος Αβδελιώδης, παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο του Πλάτωνα στην αυθεντική μορφή του.

Ακούγεται ριψοκίνδυνο –και πιθανόν είναι. Η αναμέτρηση με το μνημειώδες έργο του Πλάτωνα αποτελεί μεγάλο ρίσκο για μεταφραστές και φιλολόγους, πόσο μάλλον για έναν σκηνοθέτη που καλείται να αποκαλύψει τις έννοιες κάτω από τις λέξεις, να λειτουργήσει ως όχημα για το ύφος και το ήθος του κειμένου.

Και ποιου κειμένου; Του μοναδικού ίσως μη διαλογικού έργου του Πλάτωνα του 397 π.Χ. που αποτελεί την κορυφαία έκφραση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ταυτόχρονα επισημαίνει την αρχή του τέλους του.

Η παράσταση «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας του είναι η πρώτη του είδους της. Λόγω της ιδιαιτερότητάς της, θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα με την υποστήριξη του Σωματείου «Διάζωμα».

Το εγχείρημα του ΚΘΒΕ με οδηγό τον Δήμο Αβδελιώδη είναι η πιο ενδιαφέρουσα θεατρική πρόταση της καλοκαιρινής σεζόν από ελληνικής πλευράς. Στόχος του σκηνοθέτη είναι «να αφουγκρασθούμε και να νιώσουμε βιωματικά τα αισθήματα και το ήθος του Σωκράτη» μέσα από την εκφορά του ίδιου του αρχαίου κειμένου με τη χρήση, φυσικά, υπέρτιτλων που θα λειτουργούν συμπληρωματικά για την κατανόηση του έργου.

Η σκηνοθεσία τονίζει τον τελετουργικό χαρακτήρα του κειμένου. Οι δύο ηθοποιοί υπηρετούν τον πλατωνικό λόγο σε ένα λιτό σκηνικό όπου κυριαρχεί μία κλεψύδρα σε ένα πατάρι.

Οι πρόβες για το έργο άρχισαν τον Μάιο του 2012 και η μέθοδος που ακολουθήθηκε για τη διδασκαλία του κειμένου είναι επινόηση του σκηνοθέτη.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Διδασκαλία αρχαίου κειμένου, μετάφραση, σκηνικός χώρος, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Εικαστική παρέμβαση : Αριστείδης Πατσόγλου
Σκηνογραφικός σχεδιασμός κλεψύδρας: Κώστας Κοτσανάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ζάρρα
Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου

Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Βασίλης Καραμπούλας (Σωκράτης), Θανάσης Δισλής (Μέλητος)

«Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» από το ΚΘΒΕ, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνίου 32 και Βασιλέως Γεωργίου. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή ώρα 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 21:00, από 6 έως 15 Μαίου. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ. Πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 7234567 και www.ticketservices.gr