Ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά σχήματα στη Νέα Υόρκη σήμερα έρχεται στην Αθήνα στις 2 Ιουλίου με μια παράσταση που «έσκισε» εισπρακτικά και κριτικά, βασισμένη στην τραγωδία του Σοφοκλή.

Το Aquila Theatre Company είναι μια από τις πιο δυναμικές θεατρικές ομάδες στη Νέα Υόρκη σήμερα. Κάθε παράσταση της ομάδας αποτελεί γεγονός και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ειδικών και κοινού.

Η παράσταση «A Female Philoctetes» (Ένας Θηλυκός Φιλοκτήτης) που βασίζεται στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή έκανε πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2014, στο Brooklyn Academy of Music Fisher's Hillman Studio με μία σειρά sold-out παραστάσεις. Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται ο μύθος του Φιλοκτήτη που μεταφέρεται πλέον στη σύγχρονη εποχή με πρωταγωνιστή μια γυναίκα.

Ένας στρατιώτης τραυματίζεται σοβαρά. Οι σύντροφοί του δεν αντέχουν τις κραυγές του πόνου ή τη θέα της πληγής του και τον εγκαταλείπουν. Ο Φιλοκτήτης λησμονείται έως ότου, δέκα χρόνια αργότερα, οι παλιοί του συμπολεμιστές αντιλαμβάνονται πως ο πόλεμος δεν μπορεί να λήξει δίχως τη βοήθεια του πληγωμένου πολεμιστή. 

Η τραγωδία του Σοφοκλή, όπως διασκευάστηκε από την Desiree Sanchez,  αναδεικνύει μοναδικά μια πραγματικότητα που ισχύει για όλους τους βετεράνους πολέμου οι οποίοι έχουν τραυματιστεί είτε σωματικά ή ψυχολογικά και παράλληλα θέτει μία σειρά ηθικά διλήμματα για το καθήκον, την προσωπική ηθική, τον δόλο και την ανθρωπιά.

Το Aquila Theatre Company το 2012 είχε παρουσιάσει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την παράσταση «Ηρακλής (Μαινόμενος)» βασισμένη στην ομότιτλη τραγωδία του Ευριπίδη σε μετάφραση και διασκευή του Peter Meineck. Τότε οι εντυπώσεις ήταν κάτι παραπάνω από θετικές.

Η φετινή παρουσία του θιάσου θα είναι για ένα μόνο βράδυ την Πέμπτη 2 Ιουλίου. Οι ενδιαφερόμενοι –που θα είναι πολλοί- ας σπεύσουν.  Η παράσταση θα δοθεί στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση - Peter Meineck

Διασκευή /Σκηνοθεσία/Χορογραφία - Desiree Sanchez

Σύνθεση & Μουσική Διεύθυνση  - Ralph Farris

Βοηθός Μουσικής Διεύθυνσης/Φλάουτο - Zara Lawler

Παίζουν:

Οδυσσέας - Caleb Wells

Νεοπτόλεμος - Michael Ring

Κορυφαίος του Χορού - Michael Castelblanco

Χορός - Ivica Marc, James Stress

Φιλοκτήτης - Julia Crocket

Έμπορος - Caleb Wells

Ηρακλής - Seth Malkin

Ένας Θηλυκός Φιλοκτήτης, Πέμπτη 2 Ιουλίου, ώρα 21:00, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα.

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα Εκδοτήρια Ticket Services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου) και σε επιλεγμένα καταστήματα Forthnet (Πειραιά, Καλλιθέας (Θησέως), Αιγάλεω, Συντάγματος, Γλυφάδας, Αμαρουσίου, Αγίου Δημητρίου, Νέας Σμύρνης.