Η παράσταση «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα» της ομάδας «Εν δυνάμει» για την διαφορετικότητα σε επανάληψη στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από ένα χρόνο περίπου στη Θεσσαλονίκη και συγκέντρωσε ενθουσιώδεις κριτικές για τον εικονοκλαστικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ακανθώδες θέμα της διαφορετικότητας και της αναπηρίας. Διότι, αντί η Ελένη Ευθυμίου, σκηνοθέτης της παράστασης, και οι συνεργάτες της να υπεκφύγει, έδωσε τον λόγο στους πραγματικούς πρωταγωνιστές των ιστοριών που αφηγείται για να μεταφέρουν με δικά τους λόγια -νότες και χορευτικές κινήσεις- την εμπειρία τους.

Το αποτέλεσμα, εκτός από διδακτικό, ήταν αναπάντεχα ικανοποιητικό καλλιτεχνικά. Τα μέλη της ομάδας «Εν δυνάμει», μιας μικτής ομάδας αποτελούμενης από νέους ανθρώπους με αναπηρία, φίλους, γονείς και εθελοντές, πέτυχαν να δημιουργήσουν από την αρχή μία νέα θεατρική γλώσσα επικοινωνίας, μία γλώσσα «ενωτική» η οποία καταρρίπτει τα στερεότυπα. Το τελικό «προϊόν» δεν βασίζεται σε κάποιο προϋπάρχον έργο αλλά προέκυψε μέσα από μια εντατική δημιουργική διαδικασία σύνθεσης και επεξεργασίας των εμπειριών των συμμετεχόντων και είναι φρέσκο, πρωτότυπο, διασκεδαστικό και συγκινητικό μαζί.

Η φετινή επανάληψη της παράστασης στην Αθήνα γίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και απαντάει στην επιθυμία όλων όσοι δεν κατάφεραν να την δουν την πρώτη φορά.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία-Μουσική: Ελένη Ευθυμίου

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελισάβετ Αντάπαση

Φωτισμοί: Richard Anthony

Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος

Οργάνωση Παραγωγής-Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Δημοπούλου

Φωτογραφία: Ομάδα Light 16/ Διονύσης Μεταξάς

Επικοινωνία: BrainCo

Παίζουν: Κλειώ Αντωνοπούλου, Βάσω Ασίκογλου, Μαρία Δαχλύθρα, Ελευθερία Δρακουλίδου, Θέμης Θεοχάρογλου, Μαργαρίτα Καϊναδά, Δημήτρης Καλαγκάνης, Κίμων Καλαγκάνης, Άννα Καλίντσεβα, Αναστασία Καρυοφύλλη, Ευαγγελίνα Καρυοφύλλη, Μαρία Κολτσίδα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Παρμενίων Κυριακούλης, Ευτέρπη Κώστα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Μέξης, Αγγελική Μούσιου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Χρύσα Παπαδοπούλου, Βασίλης Πέτρου, Αλέξανδρος Χάτσιος, Anna Hege, Χρήστος Χριστακόπουλος.

Στην παράσταση ακούγονται κείμενα των Ξαβιέ Ντυρενζέ, Νικηφόρου Βρεττάκου, Τέλλου Φίλη καιΤζ. Μ. Κουτσί.

Η ομάδα ευχαριστεί θερμά όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση του promo βίντεο: τον Ιορδάνη Θεοδοσιάδη για την κινηματογράφηση, τον Κώστα Βόμβολο για τη συνεισφορά του στην ενορχήστρωση και ηχογράφηση, τον Αχιλλέα Μεσσάικο που έπαιξε τρομπέτα, την Λώρα Λούκας για την ενδυματολογική επιμέλεια και το Fix in Art για την παραχώρηση χώρου για τα γυρίσματα. Επίσης ευχαριστεί για τη συνεισφορά τους στη δημιουργία της παράστασης: τον Δημήτρη Τσάκα, τους Εύα Κούκα, Νίκο Κουσούλη και Βασίλη Πέτρου για τη δημιουργική συμμετοχή τους στις πρόβες και το promo video καθώς και το Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη και το Fix in art για την παραχώρηση αίθουσας για τις δοκιμές. 

«Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα», Πειραιώς 260 - Κτίριο Ε. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 11 Ιουλίου στις 7.00 μ.μ. και στις 11.00 μ.μ. και Κυριακή 12 Ιουλίου στις 7.00 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ (μειωμένο), 5€ (φοιτητικό, άνω 65, άνεργοι, ΑΜΕΑ). Τηλ. επικοινωνίας: 210 9282900.