Το παλιότερο θεατρικό κείμενο στην ιστορία παρουσιάζεται την Παρασκευή 28 Αυγούστου στο Παλιό Ελαιουργείο της παραλίας Ελευσίνας σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.

Είναι η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία και το αρχαιότερο από τα έργα του Αισχύλου που γνωρίζουμε. Είναι επίσης ένας σταθμός –από την άποψη των μελετητών- για την κατανόηση της εξέλιξης της αρχαίας ελληνικής σκέψης, αφού στους «Πέρσες», σε αντίθεση με μεταγενέστερες τραγωδίες, θεοί και άνθρωποι συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν με τους θεούς να έχουν το προβάδισμα έναντι των ανθρώπων.  Η ανθρώπινη αλαζονεία και το πάθος για εξουσία –στην προκειμένη περίπτωση του Ξέρξη- τιμωρούνται αλύπητα από τους θεούς που μεριμνούν για την αποκατάσταση της ισορροπίας στα εγκόσμια.

Η εκδοχή των «Περσών» που οραματίστηκε η σκηνοθέτις Μάρθα Φριντζήλα και οι συνεργάτες της τής ομάδας Baumstrasse Δρόμος με Δέντρα εστιάζει στα τελετουργικά στοιχεία της τραγωδίας -«Σχεδίασμα α' -μία λειτουργία για την μοίρα των Περσών» είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφεται η παράσταση. Πρόκειται για τον θρήνο των νικημένων αλλά και των νικητών που έρχονται αντιμέτωποι με το γεγονός πως η ήττα είναι η άλλη όψη της νίκης  και άρα αναπόφευκτη. Στα συν της παράστασης και η συμμετοχή του Αργύρη Μπακιρτζή στον ρόλο του Δαρείου και ο μαγικός χώρος του Παλαιού Ελαιουργείου στην Παραλία Ελευσίνας.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνικός χώρος, Μουσική: Βασίλης Μαντζούκης
Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα
Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα
Σχεδιασμός φωτισμού: Felice Ross
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Πανάδης
Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς
Video: Αρις Ζάγκλης
 


Παίζουν: Τάνια Παπαδοπούλου (Άτοσσα), Κώστας Βασαρδάνης (αγγελιοφόρος), Αργύρης Μπακιρτζής (Δαρείος), Γιώργος Βουρδαμής – Μαυρογέννης (Ξέρξης), Αγαπητός Μανδαλιός (στρατιωτικός σύμβουλος), Δημήτρης Μπικηρόπουλος (οικονομικός σύμβουλος), Αντώνης Βλησίδης (θρησκευτικός σύμβουλος).

Σύβουλοι: Γιάννης Γιούλης, Γιάννης Συλλιγνάκης και Γιάννης Τριβέλλας.
Χορός γερόντων: Σεραφείμ Ιατρόπουλος, Γιώργος Κάρβης, Κώστας Λάσκος, Αντρέας Παπαδόπουλος, Γιάννης Τριβέλλας , Φώτης Αρμένης.
Ακόλουθοι: Aνδρέας Ξιάρης, Απόστολος Κώτσης.
Nοσοκόμες: Νεφέλη Ανανιάδη, Μαρία Διαλούπη, Σμαράγδα Κάκκινου, Ελίνα Κιουπάκη, Τζο Νασιοπούλου, Στέλλα Παπακωνσταντίνου, Δήμητρα Παρασκελίδου, Κλαίρη Παπαδοπούλου, Χρύσα Παριανού, Βίκυ Πολυχρόνη, Δάφνη Τσιρίδου, Ρουμπίνη Φέφε, Όλγα Φραγκούλη.
Ακόλουθες Άτοσσας: Φένια Τσάμη, Federica Santarelli. 
Παιδί – Ψυχοπομπός: Στυλιανή Τριβέλλα 
Νέοι στρατιώτες (video): Μιχάλης Πανάδης, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Χρήστος Παληογιάννης  .
Ψυχοπομποί: Ιωάννης Κοτίδης (Ιώκο), Βίκυ Πολυχρόνη, Κλαίρη Παπαδοπούλου.

Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο των Αισχύλειων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

«Πέρσες» του Αισχύλου από την ομάδα Baumstrasse Δρόμος με Δέντρα, Παρασκευή 28 Αυγούστου, ώρα 20:30, Παλιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας. Είσοδος ελεύθερη. Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 3 Σεπτεμβρίου στον Μαραθώνα και στις 17 Σεπτεμβρίου στον Κορυδαλλό.