Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού στην επιστολή του τέως καλλιτεχνικού  διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Βούρου που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Μετά από «κρυφτό» μηνών και ενώ τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος συνέχιζαν να διογκώνονται, το αναπόφευκτο συνέβη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου την τελευταία διετία αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από τον Γιάννη Αναστασάκη. Κι εκεί που τα πράγματα φαίνονταν να μπαίνουν σε κάποιο δρόμο –δύσβατο ομολογουμένως- μια επιστολή του Γιάννη Βούρου ήρθε να δυναμιτίσει το κλίμα. Σε αυτή ο τέως διευθυντής της δεύτερης κρατικής σκηνής της χώρας επικαλείται προσβολή της αξιοπρέπειάς του και προειδοποιεί για μελλοντική προσφυγή του στη δικαιοσύνη.

Ακολούθησε απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη την οποία παραθέτουμε:


Ο κ. Βούρος την 31η Μαρτίου 2015 είχε θέσει την παραίτηση του στη διάθεση του υπουργού. Συνέχισε να εργάζεται.
Την Δευτέρα 17η Αυγούστου 2015 σε τηλεφωνική επικοινωνία εζητήθη η παραίτηση του κ. Βούρου. Συμφώνησε. Του ελέχθη ότι ο υπουργός θα εκφράσει τις ευχαριστίες του και ότι σε συνεννόηση με το νέο διευθυντή θα ακολουθηθεί ομαλή παράδοση και παραλαβή. Συμφωνήθηκε να εκδοθεί ανακοίνωση κοινή συναινέσει.

Πράγματι, την επομένη, Τρίτη 18η Αυγούστου 2015, ο κ. Βούρος απέστειλε e-mail στη διεύθυση του γραφείου του αν. υπουργού με δικό του σχέδιο δελτίου τύπου, το οποίο προσαρμόσθηκε, του ανεγνώσθη τηλεφωνικώς, συμφώνησε και ακολούθως εξεδόθη. Από την περασμένη Τρίτη 18 του μηνός, ημέρα έκδοσης του κοινής αποδοχής δελτίου τύπου και για μία ολόκληρη εβδομάδα, ουδεμία επίσημη διάψευση ή αντίδραση υπήρξε εκ μέρους του κ. Βούρου.

Εν συνεχεία, για ολοκλήρωση της διαδικασίας του εζητήθη και γραπτώς η τελευταία παραίτηση, πράξη την οποία απέφυγε. Ακολούθησε η πράξη αποδοχής παραίτησης.

Ως εκ τούτου, ο κ. Βούρος βρίσκεται να έχει υποβάλει γραπτή παραίτηση τον Δεκέμβριο 2014, δύο προφορικές παραιτήσεις, μία τον Μάρτιο και μία τον Αύγουστο 2015, και να έχει υπαγορεύσει το δελτίο τύπου της παραίτησης του, αλλά να μην έχει παραιτηθεί… Συμφωνία κυρίων, πράγματι.

Έχω την αφέλεια να θεωρώ ότι για το «βελούδινο διαζύγιο» αρκεί ο λόγος των συνομιλούντων δημοσίων προσώπων. Είχα και έχω επίσης την πεποίθηση ότι είναι προτιμητέα η συναίνεση από την ακαριαία αποπομπή ενός καλλιτεχνικού διευθυντή, άνευ προειδοποιήσεως και άνευ αιτιολογήσεως, δυνατότητα που δίνει προσφάτως ψηφισθείς νόμος.

Σε κάθε περίπτωση, καθήκον του εποπτεύοντος υπουργού, είναι να προσπαθεί με κάθε σύννομο τρόπο να ενισχύει την εύρυθμη λειτουργία του εποπτευομένου οργανισμού και να θωρακίζει το δημόσιο συμφέρον. Γι΄ αυτό τον λόγο, διορίσαμε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, γι΄ αυτό τον λόγο πετύχαμε ρύθμιση 150 δόσεων για το δυσθεώρητο χρέος προς το ΙΚΑ, η οποία ρύθμιση απειλείται και πάλι.
Το Κ.Θ.Β.Ε. πράγματι υποφέρει, το παρακολουθούμε με έγνοια και αγωνία και έμπρακτη φροντίδα. Αλλά τα δεινά του δεν γεννήθηκαν τον Φεβρουάριο, όταν υπογράψαμε την πρώτη δόση της επιχορήγησης από τον προϋπολογισμό του 2015. Τα δεινά γεννήθηκαν και γιγαντώθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε δύο εκ των οποίων διευθυντής ήταν ο κ. Βούρος.

Ο καθείς αναλαμβάνει τις ευθύνες του και κάνει την αυτοκριτική του. Τα υπόλοιπα είναι εκδραματίσεις άνευ αντικειμένου. Μάλλον, προεκλογικά πυροτεχνήματα.

Τέλος, διαχειριστικό έλεγχο το υπουργείο ουδέποτε διέταξε, γνωρίζοντας ότι διεξάγονται ήδη άλλοι έλεγχοι, για να μη δημιουργούνται δυσμενείς εντυπώσεις. Διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο θα παραγγείλει η νέα διοίκηση του θεάτρου για να εξακριβωθεί πώς και επί ποίων δημιουργήθηκε το οικονομικό ναυάγιο του Κ.Θ.Β.Ε. με χρέη της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ.