Το θεατρικό έργο του Θανάση Τριαρίδη που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς τα προηγούμενα χρόνια, επιστρέφει για ένα μήνα στο Θέατρο Θησείο.

Είναι το τρίτο και καλύτερο θεατρικό έργο του Θανάση Τριαρίδη, του σαραπεντάχρονου συγγραφέα που τάραξε τα τελευταία χρόνια τα νερά με τα ανορθόδοξα θέματα που επιλέγει να διαπραγματευτεί και τις ρηξικέλευθες ιδέες του. Ο λόγος για το «Μένγκελε», το έργο που ανέβηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια από τον σκηνοθέτη Κώστα Φιλίππογλου, με πρωταγωνιστές τους Λάζαρο Γεωργακόπουλο και Μυρτώ Αλικάκη, το οποίο μετακομίζει φέτος στο Θέατρο Θησείο.

Η υπόθεση του έργου: Δύο άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι, ένας άντρας και μια γυναίκα, έχουν μια τυπική συζήτηση γνωριμίας στο κουπέ ενός τρένου. Κάποια στιγμή μια βλάβη στα ηλεκτρικά γίνεται αιτία το βαγόνι να βυθιστεί στο σκοτάδι. Στην αμηχανία τους οι δύο «ξένοι» θα καταφύγουν στο γνωστό παιδικό παιχνίδι των ρόλων. Εκείνος θα παραστήσει τον Γιόζεφ Μένγκελε, τον διαβόητο «άγγελο του θανάτου» του Άουσβιτς και εκείνη θα υποδυθεί την Εσθήρ, την εγγονή μιας από της γυναίκες που επέζησαν των πειραμάτων του γιατρού.

Η επιλογή των ρόλων είναι παράδοξη, αν λάβει κανείς υπόψη του τις περιστάσεις της συνάντησης. Γρήγορα το παιχνίδι θα αλλάξει τροπή και το ερώτημα που θα κλιθούν να απαντήσουν όλοι –ήρωες και θεατές- είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει κανείς παίζοντας με την ηθική, την ανθρώπινη κατάσταση και την Ιστορία.

Το «Μένγκελε» όπως αντιλαμβάνεστε είναι μια μετα-πολιτική δυστοπία με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και ερωτικού δράματος. Κυκλοφορεί ελεύθερα στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://www.triaridis.gr/mengele/, όπως επίσης και σε βιβλίο από την σειρά δήγμα/θέατρο των Εκδόσεων Ευρασία.

Σε θεατρική μορφή ανέβηκε για πρώτη φορά από τον Κώστα Φιλίππογλου πριν από δύο χρόνια, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, γεμίζοντας ασφυκτικά τις θεατρικές αίθουσες.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Σκηνική – εικαστική ευθύνη και video: Όλγα Μπρούμα. Μουσική Δημήτρης Γιακουμάκης.
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα.
Βοηθός σκηνοθέτη Ροζαλί Σινοπούλου
Ερμηνεύουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μυρτώ Αλικάκη.

«Μένγκελε», Θησείον-Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, τηλ. 210 32 55 444. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 19.00, Δευτέρα, Τρίτη  21.00, Κυριακή 21.30, από 3 Οκτωβρίου έως 3 Νομεβρίου. Τιμές εσιτηρίων:  Κανονικό: 14€,  Φοιτητικό, σπουδαστικό: 10€.