Η Μπέττυ Αρβανίτη ερμηνεύει την κεντρική ηρωίδα του διηγήματος του Χέρμαν Μπροχ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού.

Η πρεμιέρα της παράστασης έχει οριστεί για τις 28 Οκτωβρίου, όμως οι θεατρόφιλοι –και όχι μόνο οι φίλοι της Μπέττυς Αρβανίτη και του θεατρικού οργανισμού που έστησε με ιδρώτα και κόπο στο στενάκι της Κυψέλης- έχουν κάθε λόγο να την περιμένουν με ανυπομονησία.

Πρώτον, λόγω του έργου. Η «Τσερλίνε» του Χέρμαν Μπροχ είναι ένα κείμενο σταθμός για τη δυτική λογοτεχνία.  Το ένα από τα έντεκα διηγήματα που συγκροτούν τους «Αθώους» (εκδ. Κριτική) αποτελεί μια πραγματική μελέτη στην ανατομία του ναζισμού, τα χρόνια πριν από την πολιτική επικράτησή του. Όταν αυτός επωάζονταν στα σπίτια των καλοβολεμένων αστών, στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων και στην κολοσσιαία αδιαφορία για τα όσα διαδραματίζονταν στον περίγυρο.

Δεύτερον, ο σκηνοθέτης. Ο Γιάννης Καλαβριανός έχει πείσει με την ως τώρα πορεία του ότι αξίζει μια θέση ανάμεσα στις μεγάλες ελπίδες του νέου ελληνικού θεάτρου. Για εκείνους που έχουν αδύναμη μνήμη, να θυμίσουμε το «Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας», μια παράσταση-μωσαϊκό βασισμένη σε πραγματικές μαρτυρίες ηλικιωμένων ανθρώπων απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.   

Τρίτον, η Μπέττυ Αρβανίτη. Η ηθοποιός προσεγγίζει κάθε ρόλο με το πρέπον μείγμα θρησκευτικής μύησης και ασέβειας που απαιτείται για να φτάσει κανείς στον πάτο της κατσαρόλας του συγγραφέα. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα εξαιρετικό («Φόνισσα») ή, στην περίπτωση που κάποιος διαφωνεί με την σκηνοθετική ανάγνωση, άξιο προσοχής.

Όμως, ας επανέρθουμε στο «Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών». Το διήγημα που είχε ανέβει πριν από είκοσι πέντε χρόνια στην Αθήνα σαν μονόλογος με τίτλο «Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίνε» από την Αλέκα Παΐζη, είναι η αφήγηση της ζωής μια γριάς υπηρέτριας που έζησε όλη τη ζωή της στη σκιά της κυρίας της, βαρόνης Ελβίρας. Ερωτεύτηκε αυτούς που ερωτεύτηκε και εκείνη, μεγάλωσε το νόθο παιδί της, γέρασε και συνεχίζει να ζει μέσα σε ένα κλειστό σπίτι, που μοιάζει να εγκυμονεί το κακό και να κατατρώει τους ενοίκους του Ο μικρόκοσμος του σπιτιού όπου έζησε η Τσερλίνε είναι η μικρογραφία του κόσμου που εξέθρεψε τον ναζισμό, ένας κόσμος περίκλειστος, φοβικός, θρησκόληπτος και επικριτικός προς οτιδήποτε ξένο και άγνωστο.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση: Βασίλης Πουλαντζάς - Ελένη Βαροπούλου
Διασκευή: Στρατής Πασχάλης
Δραματουργική επεξεργασία-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέττα Σπηλιοπούλου
Διδασκαλία κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη

Παίζουν:  Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κατσιαδάκη, Κώστας Βασαρδάνης, Σύρμω Κεκέ, Εύα Σιμάτου
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας

«Η Τσερλίνε και το σπίτι των κυνηγών», Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας. Ημέρες κι ώρες παραστάσεων: Tετάρτη στις 7.00μμ Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 9.00μμ και Κυριακή στις 8.00μμ. Έναρξη παραστάσεων 28 Οκτωβρίου. Πληροφορίες: Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, τηλ. 210.8838727. Προπώληση – ηλεκτρονική πώληση: Viva.gr. Τιμές εισιτηρίων: κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή γενική είσοδος 13 ευρώ, Σάββατο και Κυριακή 19, ειδικές κατηγορίες 16 ευρώ, προπώληση έως 27 Οκτωβρίου 10 ευρώ.