Ο Δημήτρης Καρατζάς σκηνοθετεί το «Τέφρα και σκιά», ένα από τα πιο ερμητικά έργα του βρετανού θεατρικού συγγραφέα, σε μια παράσταση που θα συζητηθεί στο θέατρο Ροές.

Το «Τέφρα και σκιά» ανήκει στα λιγότερο αναγνωσμένα έργα του Χάρολντ Πίντερ. Γραμμένο το 1996 δεν προσφέρεται για εύκολες ερμηνείες, αφού σε αυτό τέμνονται οι δύο κύριοι άξονες του έργου του Πίντερ, το υπαρξιακό άγχος και η πολιτική στάση.

Η δράση εκτυλίσσεται στο σαλόνι ενός τυπικά εγγλέζικου σπιτιού όπου ένας άντρας και μια γυναίκα –οι σχέση των δύο δεν διευκρινίζεται- ξεδιπλώνουν μνήμες οδυνηρών γεγονότων, τα οποία μπορούμε μόνο να εικάσουμε. Μέσα από μια αφήγηση όπου το παρόν διαπλέκεται με το παρελθόν, η αλήθεια με το ψέμα, η (ψυχική) ισορροπία με την παράνοια, ο συγγραφέας συνθέτει μια παραβολή για τη βία, την υποταγή, τη γοητεία της εξουσίας και την ατομική ευθύνη εκείνου που συναινεί.

«Θα τον ακολουθούσαν και στον γκρεμό, θά 'πεφταν και στη θάλασσα αν τους το ζητούσε - είπε. Και θα τραγουδούσαν εν χορώ, φτάνει νά 'χαν εκείνον για να τους διευθύνει. Ήταν και πολύ φιλόμουσοι όλοι τους - είπε».

Χάρολντ Πίντερ, «Τέφρα και σκιά»

Το έργο που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2000 με τον Λευτέρη Βογιατζή και τη Ρένη Πιττακή, σκηνοθετεί φέτος ο Δημήτρης Καρατζάς («Ο κυκλισμός του τετραγώνου»), του οποίου η μετεωρική άνοδος τα τελευταία χρόνια έχει γεννήσει μεγάλες προσδοκίες αλλά και αντιδράσεις.

Οι ηθοποιοί που θα ενσαρκώσουν τους ρόλους του Ντέβλιν και της Ρεμπέκα, ο Χρήστος Λούλης και η Εύη Σαουλίδου, είναι δύο από τα βαριά χαρτιά της θεατρικού χρηματιστηρίου. Με ένα σερί καλών συνεργασιών πίσω τους, με τα εκφραστικά μέσα τους σε πλήρη άνθιση, μοιάζουν ικανοί να υπηρετήσουν ένα τόσο σύνθετο και μοναχικό εγχείρημα όσο το «Τέφρα και σκιά».

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Σκηνογραφία, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Ηχητική δραματουργία: Ανρί Κεργκομάρ
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Επιμέλεια σκηνογραφίας: Αδριανός Ζαχαριάς
Βοηθός ενδυματολόγου: Βασιλική Σουρρή
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιάννης Κλίνης, Ελίνα Ρίζου

Ερμηνευτές: Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου

Φωτογραφίες παράστασης: Δέσποινα Σπύρου

Το Rēs Ratio Network, επιλέγει να εντάξει στη συνολική πρότασή του για φέτος, τον Δημήτρη Καραντζά, με το έργο του Χάρολντ Πίντερ «Τέφρα και σκιά», εκτιμώντας την ερευνητική διάσταση της εργασίας του και την ευθύβολη σκηνοθετική του αντίληψη.

«Τέφρα και σκιά», Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Γκάζι. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη, 21:00, από 26 Οκτωβρίου έως 23 Φεβρουαρίου. Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων).  Για πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 210 3474312, στο e-mail [email protected] Προπώληση εισιτηρίων στα Viva.gr, τηλ. 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload.